Извор:Фото: Зоран Јовановић Мачак

ДАНАС СУ И ДЕТИЊЦИ: Ово су обичаји за децу и родитеље

Извор: Нпортал

19.12.2021.

09:01

СРПСКА православна црква и њени верници данас, осим најмасовније српске славе, Никољдана, славе и детињце, будући да је трећа недеља недељу пред Божић. На овај дан ујутру рано, или по доласку из цркве са богослужења, одрасли вежу своју или туђу децу.

За везивање може да послужи каиш, гајтан или обичан канап, па чак и обичан дебљи конац. Обично се везују ноге или руке, па се други крај канапа завеже за сто или столицу.

Везивање на Детињце, Материце и Оце има вишеструку симболику. Најпре, симболизује чврсте породичне везе, слогу, мир, поштовање и међусобно помагање у свим приликама.

Друго, упућује укућане на штедљивост и истрајност у врлинама, јер онај ко поседује поштено зарађену имовину и добра дела, лако ће себе откупити у свим споровима пред земаљским судовима, а посебно на последњем Страшном суду, где ће се само вредновати оно што је човек добро у свом животу учинио.

BloombergAdria.com

 

Штедљива и добро васпитана деца прикупе нешто средстава штедњом па за тај дан набаве неку част и "дреше" се онима који их вежу, односно поклоне им нешто - слаткиш, воће, неки ситан поклон... Након што су се откупила ситним даровима, родитељи децу одвежу.

Детињци посебно задовољство причињавају деци, која су главни актери свих дешавања, и која потпуно равноправно са одраслима учествују у прослави и организацији ових празника. Нарочиту радост поред самог везивања изазивају поклони који на крају увек заврше у дечијим рукама.

BloombergAdria.com

 

На овај дан припрема се и ручак нешто свечанији и богатији него иначе, али обавезно храна треба да буде посна, јер празник пада у време Божићног поста. Потпуно у Божићном духу, основни смисао ових празника јесте окупљање породице и припрема за најрадоснији хришћански празник, Божић.

Српска Православна црква истиче значај да се деца уче празновању и симболици ових празника од малена, како би њихов значај постепено схватили и прихватили. Величина поклона није битна, може да буде нека ситница или воће. Важно је прослављати у здрављу и весељу и недозволити да се народни обичаји забораве и занемаре.

Детињци немају свој фиксни датум. Реч је о "клизном" празнику, па се датум одређује у односу на дан када је Божић. После њих, наредне недеље су Материце, а затим и Оци.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".