Извор:Фото: Принткрин/Инстаграм/fondacija_tamara_misirlic/ATA имагес

ЖИВИ У ТРОШНОЈ КУЋИ: Марија понудила помоћ маленој Огњенки

Извор: Нпортал

13.10.2024.

10:30

ПОРОДИЦА Рашић је само једна од оних породица у Србији која се нажалост бори са тешким животним условима. Боре се за боље сутра да би имали основну храну за живот. Неки не могу да успеју без подршке донација.

Ову породицу чине Тамара и њена једанаестогодишња ћерка Огњенка, пролази кроз тешку борбу. Мудра девојчица живи у трошној кући без воде и купатила. Ноћи су много хладније и осећа се када дува кошава. Њихов сан је да имају топао дом. 

На Инстаграм страници Фондације Тамаре Мисирлић је објављен видео у ком Тамара Рашић објашњава њихову ситуацивју и одговора на питање шта би волела да имају:

- Колико-толико пристојне услове, да је ова кућа цела, да не дува кроз њу и да дете има купатило. Ја сам старија, навикла сам свакако, али да она има купатило... Иде у школу, одличан ми је ђак, да се лакше и купа и сређује. Хладно је, незгодно је... - одговара Тамара у видео снимку подељеном на страници Фондације Тамара Мисирлић.

Мала Огњенка је објаснила како се сналазе за купање и колико је припрема потребно за обављање ове активности:

- Угрејемо воду или, када је топло време, купамо се напољу, испљускамо се. Када је хладно време, морамо на парче унутра. Није најлакше, тешко је... Док се угреје вода, док се спреме дрва - објашњава мала Огњенка стојећи у собичку у којем једва да може да се окрене од старих, дотрајалих ствари.

BloombergAdria.com

Без обзира на то што кућа у којој Огњенка не живи нема основне услове за живот, девојчица је воли и поштује јер су је саградили њен прадеда и прабака. Са поштовањем говори о мајци: 

- Те орахе ја и мама спремимо за славу, поштујемо традицију. Славимо скромно, немамо госте. То смо ја и моја мајка скупљале орахе, имамо два-три ораха тамо даље у имању, тако да имамо да спремимо понекад за славу по мало и ми да поједемо. Имамо једну дуњу и неке јабуке... Бринем се о животињама, овде имамо кокошке. Обично кад нађем неку повређену животињу или гладну, немам срца да је оставим. Осетљива сам на животиње - наставља Огњенка у видео снимку, показујући и место на којем с пролећа сади башту.