КАКО ПРАВИЛНО СПРЕМИТИ СЛАВСКИ КОЛАЧ: Где грешите?
14.10.2024.
14:49
УСКОРО креће сезона слава, па је због тога јако важно домаћицама како правилно спремини славски колач који је главни део трпезе.
Понекад нам не успе славски колач онако како смо замишљале, а ово су неке од мугућх грешака:
Неисправна рерна
Уколико је рена неисправна или стара грејач ће више грејати са једне стране у односу на другу, што ће да доведе до пуцања.
Тесто које није довољно нарасло
Битно је да квасац буде добар и да тесто промешате неколико пута да би тесто нарасло. Ако није довољно нарасло може се догодити да лако пукне.
Сувише тврдо или влажно тесто
Разредите тврдо тесто, а додајте брашна у влажно, да би испало мекано и ваздушасто.
Суво тесто
Потребно је да прекријте тесто фолијом или крпом јер ако дуго буде стајало на ваздуху-осушиће се и лакше ће да пукне.
Брашно је лоше чувано
Битно је да брашно чувате на хладном и сувом месту. Влага ће лоше утицати на тесто, уколико је лоше пући ће приликом печења.
Улога горњег грејача у рерни
Увек је битна улога горњег грејача у рерни. Славски колач У ставите на средину рерне, уколико га ставите близу горњег грејача, сушиће се па ће шансе да пукне бити веће.
(Трпеза)