Извор:Фото: Танјуг/АП

ИСПЛИВАЛИ ТАЈНИ ДОКУМЕНТИ: Ево како је Хамас припремао напад

Извор: Нпортал

14.10.2024.

15:11

ТАЈНИ записи откривају планирање напада који се догодио 7. октобра 2023. године.

Више од две године Хамас је припремао напад на Израел који је створио крвопролиће какво није виђено још од Јомкипурског рата.
Ово се може прочитати из тајних докумената заплењених од стране ИДФ, а које је пренео Јапан тајмс.

Тајни записи откривају планирање напада који се догодио 7. октобра 2023. године, као и Синварово "наговарање" Ирана и Хезболаха да се придруже нападима. Документи садрже 30 страница тајних детаља о припреми напада. Војно и политичко руководство Хамаса састајало се десет пута тајно, а на тим састанцима се родила идеја о нападу на израелске кибуце.

Кључне компоненте докумената бацају ново светло на напад 7. октобра. Према документима, Хамас је заправо требало да нападне у јесен 2022. године, а припреме за напад завршили су у јуну исте године. Међутим, напад је одложен у нади да ће се Иран и Хезболах придружити нападима ако им се да више времена за припрему.

У врху Хамаса су се двоумили око датума напада. Први датум је био 25. септембар када Јевреји славе Јом Кипур, а други 7. октобар када Јевреји славе Симхат Тору (завршетак и поновни почетак циклуса читања Торе).

У јулу 2023, Хамас се састао са иранским командантом у нади да ће Иран напасти Израел паралелно са Хамасом. Према документима које је проверио Вашингтон тајмс, Иран је био спреман да се придружи Хамасу у нападу, али са нагласком да им је потребно време да се припреме. Хамас вероватно није чекао Иран и Хезболах јер је већ тада био свестан да Израел развија нову противваздушну одбрану, тзв. Ирон Беам. Овај противваздушни систем резултат је рада израелског генија и бригадног генерала др Денија Голда, који стоји иза већ прослављеног система "Гвоздена купола". 

Хамас је такође напао Израел да спречи нормализацију односа између Израела и Саудијске Арабије, која следи пут других заливских земаља попут УАЕ и Катара, које, иако муслиманске земље, имају ближе односе са САД него са Ираном. Тајни документи откривају и назив самог напада -- Велики пројекат.

Ови документи јасно показују да је изненадни напад Хамаса на Израел резултат вишегодишњег планирања, али и резултат Нетањахуовог повратка на власт. Епилог напада је познат, 1.200 убијених Израелаца и десетине хиљада мртвих Палестинаца у Гази као резултат израелске освете.

Оно што није било јасно одмах након упада Хамаса у Израел је, да ли су Иран и Хезболах знали за датум почетка напада. Иако је врховни вођа ајатолах Хамнеи јавно одбацио сваку могућност иранске умешаности у напад, документи сугеришу да је Хамас контактирао и Иран и Хезболаху пре кобног 7. октобра. Сами записи о Хамасовим плановима пронађени су на компјутеру у подземном тунелу у Гази.