Извор:Фото: Профимедиа

РАМА: "Зашто су бољи односи СРБ и АЛБ? Због речи моје бабе!"

Извор: Нпортал

16.10.2024.

15:42

"КОМШИЈЕ су комшије, не можеш да их бираш."

Албански премијер Еди Рама открио је да је важну улогу у побољшању односа са Србијом имала његова прва посета Београду. Констатовао је да његова земља и Србија имају разлике, али и да то две државе не би требало да "спречава да у другим областима сарађују, јер постоји много заједничких интереса".

На питање какав је тренутни однос према суседним земљама, посебно према Србији, Рама је открио приватне детаље.

BloombergAdria.com

- Комшије су комшије, не можеш да их бираш. Али увек треба радити на томе да се односи са њима поправљају у негују. Моја баба је била мудра жена, није имала формално образовање али је читала са одушевљењем. Увек је говорила: "Срећне комшије, срећна кућа". Зато сам потпуно променио наш однос са Србијом - рекао је Рама.

Како је рекао, важну улогу одиграо је његов долазак у Србију.

BloombergAdria.com

- Били смо потпуно раздвојени док нисам први пут посетио Београд како бих успоставио везу са Србијом. Наравно, имамо разлике, посебно у погледу на КиМ. Србија још увек пориче да је Косово самостална и независна држава. А ту нема повратка - додаје Рама.

Како каже, "то не би требало да нас спречава да у другим областима сарађујемо, јер постоји пуно заједничких интереса".

- Чак и ако је Србија, на пример, ближа Русији и Кини, што Албанија никада не би урадила, ипак нам је потребан одржив мир - рекао је Рама.

(Дојче веле)