Извор:Фото: Avaz принтскрин

1. ГЕЈ БРАЧНИ ПАР ИЗ БиХ: Обојица били ожењени-трпели насиље

Извор: Нпортал

16.10.2024.

18:56

ЏЕНАН Зеничанин и Кемалемир Фрашто из Босне и Херцеговине своју љубавну срећу су пронашли у Сједињеним Америчким Државама. Обојица су пре истополне брачне заједнице у којој данас живе, били у браку са женама.

Џенан и Кемо открили су своју животну причу – од родне Босне, стигматизације, разлога због чега су ступали у брак са женама, све до одлуке да започну заједнички живот у Америци. Они су ове године прославили десет година љубави.

Ипак, пут до среће није био лак, јер, требало је преживети стигматизацију у родној Босни, очекивања фамилије. А онда и разочарења када су се развели од законских жена због љубави ка истом полу.

На крају се, ипак, све добро завршило за њих, један су од првих, ако не и први легално венчани истосполни пар из Босне.

Док је Џенан у Америку дошао пре нешто више од десет година, Кемалемир је преко океана отишао пре две деценије.

- Долази те 2011. ја мислим, захтев на Фејсбуку, ја прихватим, и наравно ко други него мој Кемо. Тад ја нисам ништа наравно ни желео, ни очекивао, и онда смо писали две године, виђали се преко Скајпа, преноси Нај-портал.

BloombergAdria.com

 

Звао ме, 2013. први октобар, дошао је ред за посету, да се упознамо, то је била љубав на први поглед. И тако да смо ту били, цели тај октобар заједно. Морао је да се врати за Америку, наравно ми смо се увек дописивали и чули. Онда је он мени један дан рекао, “А да ли ти желиш да дођеш за Америку…” - започиње своју причу Џенан и додаје:

- Где ћу, како... како да оставим све ово овде, али онда сам једну ноћ, као што сам рекао, све оно што ми се дешавало пре њега, дошло је у моју главу и рекао сам: "Доста више, ја више ово не могу."

- Радим, неће да долазе мушкарци због мене. У лице ти кажу, ја не желим да долазим, зато што си пе**р, значи у лице ти кажу и шта да ја очекујем друго, како да ја напредујем у Босни ако ми неће доћи обични мушкарац, стрејт на шишање.

– Кемо, ради шта год знаш, вади ме одавде. И тако смо попунили ту апликацију онлајн, заказали интервју у америчкој амбасади, добијем визу туристичку, и Кемо дође у новембру по мене, 27. смо били овде, 13. децембар 2013. ја летим за Америку, и мој живот почне из почетка бољи милион пута - открио је Џенан.

BloombergAdria.com

 

Свој живот као геј особе у БиХ, описао је и Кемал. Како је навео, услед оријентације са једне и схватања околине са друге стране, ЛГБТ особе морају да воде двоструки живот.

- Нисмо ми једини случај, није ни Џено једини случај. Сви знамо да је геј популација велика, нећемо говорити о процентима, велика у Сарајеву, причамо о Сарајеву. Поента је да је Џени дојадило више да то чува у себи. А то је у бити и врло битно у менталном здрављу, да се не чува, да не живиш два живота. Ми довољно знамо да су најбољи геј фризери, али нажалост они не могу бити оно што јесу за јавност.

Они морају да живе двоструки живот. И управо то Џени је дојадило, да живи двоструки живот, и једноставно то је пукло. И ако бих могао поруку послати, ко ово слуша, ко ово буде гледао, најбитније је да се осећаш комотно у својој кожи и да сам себи кажеш ја сам сасвим нормалан и време је да живим живот за себе, не живот за фамилију, не живот за породицу, не живот за пријатеље, него живот за себе - прича Кемалемир.

BloombergAdria.com

 

Џенан је такође био ожењен током живота у Босни. Како каже, више није могао да трпи злостављање. Када је поднео папире за развод брака, већ је био у Америци. На наговор његовог оца, жена је одуговлачила развод. Након тога, убрзо се венчао с Кемом у Америци.

- Након шест месеци смо се венчали. Јер ја сам добио визу на десет година. Али када улазиш у Америку, одлучују колико ћеш ти остати. Могу дати 15 дана, могу месец, могу шест. Мени су дали шест месеци. То је највише. И тако да ми је, било ми је мало да ли ћу се развести на време, да ли ћемо се венчати, да би остао тамо. Јер ја сам рекао, ја се не враћам у онај пакао од тамо. Ја бих се убио овде или било где вани, али хвала Богу који ме је погледао – рекао је Џенан.

Иначе, Џенан и Кемал Емир ове године су учествовали на Паради поноса одржаној у Сарајеву. На прајд су стигли директно из Сједињених Држава, преносио је Аваз.

БОНУС ВИДЕО: