Извор:Фото: Архива Новости

Љубавна прича Драге Машин и Александра Обреновића пуна бола

Извор: Нпортал

18.10.2024.

09:56

ДРГА ЈЕ Александра упознала на двору његове мајке краљице Наталије

Једна од најконтроверзнијих љубавних прича са српског двора управо је дворска бајка Драге Машин и краља Александра Обреновића. 

Као девојчурак од свега седамнаест година Драга се удала за Светозара Машина, који је умро три године касније. О његовој смрти распредале су се бројне приче.Неки су тврдили да је умро од алкохолизма, а било је и оних прича од којих подилази језа и које кажу да га је млада супруга тровала.

Приликом Драгином првог ступања у брак, млађани Александар је њеним сватовима махао док су пролазили. Прошло је неколико година, а судбина је наместила да се поново сретну.

Александар се заљубио у Драгу и та љубав је била нешто што је само смрт могла да растави, како се на крају и завршила. 

У почетку краљ Милан је мислио да ће то бити краткотрајна авантура, која ће се као и неке до тада брзо завршити. С друге стране краљица Наталија је мислила да је њен син незаинтересован за жене.

Ипак, када се љубав разбуктала и када је он решио да се жени многи су устали против њихове љубави и брака. Отац му је наредио да се не враћа у земљу док је та старија жена на власти, називајући је обичним агентом руског двора и говорећи да ће уништити династију.

Упркос свему љубав коју је Александра Обреновића гајио према Драги успела је да превазиђе све препреке. Оженио се женом свог живота, а кум на свадби им је био Руски цар Николај ИИ Романов.

О раскошној церемонији дуго се причало, а њих апсолутно ништа није дотицало. Живели су један живот пун интриге, али испуњен љубављи и међусобном приврженошћу.

Ипак, оно што их је изнутра изједало јесте чињеница да Драга никако није могла да остане у другом стању. Драга је решила да узме ствар у своје руке, па је измислила трудноћу. Није ни слутила да ће је баш та лаж коштати готово свега.

Цела Европа је слала поклоне за будућег престолонаследника, цар Николај је чак послао златну колевку, али и тим лекара који су утврдили да Драга није трудна, да никада није била и да никада неће бити.

Због ове лажи пао је углед монархије. Драга је била спремна да Александра остави како би он могао да нађе другу жену која може да му роди наследника, али Александар о томе није желео ни да говори.

Иако је њихова љубав споља деловала као фарса њих двоје су заправо били једно другом веома привржени. Тако је остало и до самог краја.

У ноћи између 28-29. маја, под вођством завереничке организације „Црна рука”, трагично су страдали Александар Обреновић и Драга Машин. Драга је покушала да својим телом зашитити свог супруга, али узалуд. Њиховом смрћу угасила се династија Обреновић.