Извор:Фото: Јутјуб принтскрин/Dok anđeli spavaju, Инстаграм принтскрин/ivanapopovic29

СУДБИНСКИ СУСРЕТ У СТУДЕЊАКУ: Ко је супруга оца Предрага?

Извор: Нпортал

18.10.2024.

12:08

ОТАЦ Предраг Поповић, познат и као отац Пеђа, међу верницима ужива велико поштовање, па и популарност. Многи га сматрају "човеком 21. века", а да није баш уобичајена појава у јавном животу говори и то што се уз његово име наводи да је свештеник Српске православне цркве, али и јутјубер, односно Интернет личност.

Осим позивом за који се школовао, отац Предраг Поповић бави се и пољопривредом. Једно време је узгајао малине, затим је засадио боровнице, док на Хомољу има кошнице са пчелама.

– Пољопривредом се бавим ради смирења, не из користи. И деца су ангажована на имању. Брали су малине у нашем малињаку и зарадили да купе телефоне – казао је у једном интервјуу отац Пеђа, откривајући донекле и на који начин васпитава наследнике.

Предраг Поповић рођен је пре 41 годину у Славонском Броду, одакле се са родитељима преселио у Врњачку Бању. У Краљеву је завршио електротехничку школу, а у Београду Богословски факултет. Дипломирао је код данашњег патријарха, у то време владике Порфирија, на тему "Самољубље у духовном и душевном животу".

Пре него што је 2012. године добио прву парохију, отац Предраг Поповић радио је у школи као вероучитељ. Значајан траг оставио је током шестогодишњег службовања у месту Радовање, у општини Велика Плана. Захваљујући његовим личним напорима у спомен комплексу Радовањски луг заживео је Музеј вожда Карађорђа, вође Првог српског устанка. На његову иницијативу, уз залагање локалне самоуправе, асфалтиран је прилазни пут и реконструисана расвета.

Надахнут хришћанским вредностима и православним учењем, говорнички дар одувек је користио за проповедање Јеванђеља, све са намером да у људима пробуди веру и љубав према Богу. У почетку је беседио при својим парохијама, а након ходочашћа на Острог, почетком 2020. године, то је почео да чини и у телевизијским емисијама. Нису му страни ни модерни видови комуникације, као што су друштвене мреже, а Јутјуб канал "Отац Предраг Поповић" прати више од триста хиљада људи.

Дуже од две деценије у срећном је браку са супругом Иваном, са којом је добио троје деце – Теодору, Петра и Павла. Током заједничког живота селили су се чак 14 пута, али у свему што им се дешава виде само изазове које Господ пред њих ставља.

Судбински сусрет у студентском дому

Будућим супружницима путеви су се укрстили у раној младости, а судбински сусрет одиграо се у студентском дому на Карабурми.

– Свратио је у посету колегиницама које су биле у соби до моје, а угледао ме је док сам тресла крпу кроз прозор. Одмах сам осетила да ћу постати део његовог живота. Била ми је незамислива и сама помисао да наставим даље без Предрага – сведочила је Ивана Поповић у прилогу који се може наћи на Јутјуб каналу њеног супруга.

За супругу Предрага Поповића кажу да је савремена српска попадија – облачи се модерно, вози аутомобил... Као и већина других мајки, Ивана је та која води рачуна о школским обавезама деце, контролише како проводе слободно време, развози их где треба.– Имали смо много искушења у рађању наше деце. Али, све се дешава са разлогом, увек научимо нешто ново. Буде тако великих борби. Прво се родила Теодора, а онда и мали Пера, у седмом месецу трудноће, са свега 1400 грама. Као и свако превремено рођено дете имао је бројне проблеме. Ипак, никад нисам ни помислила да Петар неће израсти у здраво дете. Најважније је да се уздамо у Господа – поручила је попадија која се храбро хватала у коштац са свим недаћама, а било их је.

– Док смо чекали Павла, била сам у другом месецу трудноће, докторка је рекла да плод није жив и послала ме на киретажу. Захваљујући Светој Петки и молитвама, Павле се родио жив и здрав. Од наше троје деце њега највише занимају послови на имању. Воли да вози трактор, разуме се у воће. Са друге стране, Петар је фудбалер. Иако фудбал не волим, нити ме занима, већ девет година га возим на тренинге. Децу учимо да раде оно што их интересује.

Како је открила, ћерка Теодора највише личи на тату.

– Она је пресликани отац. Препуна је талената и стално јој нешто ново привла;и пажњу. Ипак, сад већ могу рећи да се пронашла у хемији.

Мада су у много чему људи новог доба, Поповићи су у суштини традиционалисти. Попадија Ивана с поносом истиче да све одлуке у кући доноси отац Предраг.

– Пола године ми је требало да схватим да не треба ништа да се питам. Ја уопште више не мислим. Ако жена има диван брак, дивног супруга и нормалног човека поред себе, уопште не треба да мисли. Њено је само да се моли Богу.

Отац Предраг Поповић у својим беседама често наглашава да је брак светиња коју сваки мушкарац и жена подједнако треба да поштују након што се једном заветују пред Богом.

– Ђаво удара највише на брак, гледа да то расцепа. То је урадио првом браку Адама и Еве, и он то неће престати да ради. Не због нас, већ због Бога, да му се наруга, јер Богу је јако важна заједница мушкарца и жене – каже.

– Моја супруга, она лежи са мном у кревету, она мени спрема храну, она мене пере, меси колач за славу, носи моје презиме. И ја да њу издам? Да њу преварим? Па, коме ћу бити веран? Ако не иде, не иде, разведите се. Нисте ни први, ни последњи. Али када уђеш у брак заиста мораш да се даш – поручује отац Пеђа, не кријући колико је срећан поред своје животне сапутнице.

(Жена Блиц)

#Отац Предраг Поповић #Предраг Поповић #Отац Предраг Поповић супруга #занимљивости