Извор:ФОТО: Принтскрин Инстаграм royal.serbia

Српска Клеопатра - трагична принцеза династије Карађорђевић

Извор: Нпортал

18.10.2024.

13:36

Она се удала за другога, а убрзо је уследила прерана смрт.

Принцеза Клеопатра Карађорђевић чије име стоји урезано међу гробницама славне династије на Опленцу, носи интригантну причу препуну љубави, туге и мистерије, који се протежу изнад њене кратке, али богате судбине.

BloombergAdria.com

 

Клеопатра је рођена 26. новембра 1835. године у Влашкој, као једно од деветоро деце кнеза Александра Карађорђевића и кнегиње Персиде Ненадовић.

Као ћерка славног вође Карађорђевића и унука војводе Јеврема Ненадовића, њено порекло било је импресивно, а самим тим и њен живот обележен очекивањима и пажњом.

Рано детињство и образовање
 
Млада Клеопатра је, заједно са сестрама, образовање започела под надзором Матије Бана, познатог Дубровчанина и интелектуалца тог доба.

Препорука за Бана дошла је директно од Илије Гарашанина и Јована Хаџића, водећих интелектуалаца тог времена, чиме је кнежевска породица желела да обезбеди темељну и угледну наобразбу за своје ћерке.

Ова образованост, уз миран и повучен карактер, учинила је да Клеопатра постане оличење лепоте и грациозности.

Забрањена љубав 
 
Управо због те унутрашње лепоте и углађености, верује се да је кнез Михаило Обреновић принцези Клеопатри посветио стихове које и данас памтимо.

Песму "Што се боре мисли моје", кнез је написао за њен 15. рођендан, а чувена композиција Алојза Калауза додатно је прославила ову песму.

Иако је касније композитор Корнелије Станковић поново обрадио ову мелодију, песма је до данашњих дана остала симбол незаборављене љубави, па се чак и веровало да ју је кнез посветио својој рођаци Катарини Константиновић.

Тек 2003. године откривено је да је песма посвећена младој принцези Клеопатри, остављајући простор за нагађања о природи њиховог односа и спекулације о могућности помирења, те можда и спајања две највеће српске династије.

Удала се млада и трагично скончала

У двадесетој години, принцеза Клеопатра се удала за Милана, сина Аврама Петронијевића, бившег председника владе и истакнутог српског политичара.

BloombergAdria.com

 

Венчање је одржано у Саборној цркви у Београду и окупило је најзначајније личности тог времена.

Међутим, брачна срећа није потрајала — свега пет месеци након венчања, Клеопатра је оболела, највероватније од туберкулозе. Преминула је у бањи Глајхенберг у Штајерској, а вест о њеној смрти завила је породицу у црно.

Клеопатра је сахрањена у породичној гробници у Тополи, а касније је њено тело пренето у цркву Светог Ђорђа на Опленцу, где данас почива међу славним Карађорђевићима.

Народна легенда каже да је, на путу ка Тополи, њено тело остављено преко ноћи у месту Неменикуће, где су девојке из села изаткале покров за младу принцезу.

Дирнут тим гестом кнез Александар подигао је на том месту чесму с Клеопатриним именом. И данас се верује да чесма поседује чудотворну воду која доноси здравље онима који је пију, чувајући успомену на прерано преминулу принцезу.