Извор:Фото: В. Данилов, Профимедиа

МУДРЕ РЕЧИ ВЛАДЕТЕ ЈЕРОТИЋА: До када је најбоље резвести се?

Извор: Нпортал

18.10.2024.

14:10

ГОВОРИО је о многим животним темама, између осталог и о браку, разводу и васпитању деце.

Као дугогодишњи професор, писац и предавач, Јеротић је својим радом и учењем оставио дубок траг у српском друштву, посебно кроз промоцију дијалога између науке и религије. Јеротић је посебну пажњу посвећивао темама односа између вере и психолошког здравља, а његова дела су постала извор утехе и духовног вођења за многе.

Владета Јеротић говорио је о многим животним темама, између осталог и о браку, разводу и васпитању деце, а ево шта је рекао о разводу.

Сведоци смо времена у коме свако гледа своје интересе, партнери нису спремни да се жртвују зарад брачне заједнице, а највише у том односу испаштају деца.

BloombergAdria.com

 

Много пута могли смо чути др Јеротића како наглашава да децу подједнако треба да желе и муж и жена.

– Има храбрих жена које рађају децу, иако мушкарци неће брак.

Из свог психотерапеутског искуства, др Јеротић је говорио и о деци која одлазе чак у Америку да би упознала своје очеве.

– То никако није добро јер оставља извесна емоционална оштећења. Такође, у новије време, бележи се и пораст агресије међу суприжницима те у многим градовима имамо сигурне куће за жене, а у Нишу чак и за мушкарце. Спас је једино у вери.

BloombergAdria.com

 

Ако супружници не могу да нађу заједнички језик ни на који начин, развод брака је неминован, а др Јеротић саветује да то буде:

– Ако је развод брака неминовност, најбоље је да се она догоди када дете има највише три године и да родитељи убрзо потом ступе у нове брачне заједнице.

Славни српски интелектуалац је овако говорио о деци тог узраста.

- Дете до краја треће године је упијајући ум, као сунђер је. Колико би само требало да се отац и мајка тада воле највише! И да тако буде пет, па после нека буде мало и препирки, али првих три до пет година, и због детета и због себе, да дете види, упије љубав оца и мајке. Остаће скрипт, па ће тражити у своме браку да понове оно што су доживели првих три до пет година, и добро и лоше! 

БОНУС ВИДЕО: