Извор:Фото: ТикТок принтскрин/roycasagrandatok

СРБИ И ХРВАТИ СУ ИСТИ НАРОД: Професор изазвао бурне реакције

Извор: Нпортал

20.10.2024.

11:42

АМЕРИЧКИ професор Рој Касагранда, предавач на универзитету у Остину, који се бави политиком, историјом и филозофијом, објавио је видео на ТикТок-у који је због његовог објашњења прилика и народа на Балкану постао виралан у Србији и региону.

Касагранда је изнео своју визију Балкана и бивше СФРЈ рекавши да су Срби, Хрвати и Босанци исти народ.

Професор Касагранда казао је да су Срби, Хрвати и Босанци "исти људи", да говоре истим језиком, који имају одређене регионалне дијалекте и разлике, али да је у суштини то исти језик.

- Србија се одвојила од Османског царства. У Србији су већином православци, у БиХ су већином муслимани, иако имају велику популацију православаца и католика. И онда Хрватска је католичка. Разлог зашто вам ово говорим јесте тај да људи који живе у Босни и Херцеговини, затим Срби и Хрвати, све су то исти људи. Говоре исти језик, имају неке регионалне дијалекте и разлике, али то је исти језик - каже он.

BloombergAdria.com

 

Како би поткрепио ову своју тврдњу он даље објашњава да немачки језик има више варијација од оног језика којим говоре народи на подручју бивше Југославије.

- Људи у тим државама изгледају исто, генетски су исти, не можете их ни разликовати. Културолошки су исти, народи су измешани. Пре рата су били потпуно измешани, деца су ишла у школу заједно, куповали су у истим продавницама - каже професор.

Постоји само једна разлика међу Србина, Хрватима и Босанцима, како он каже мислећи на припаднике исламске вероисповести.

Он напомиње да је међу Србима, Хрватима и Босанцима једина разлика религија.

- Срби су као православци увек гледали према Русији, њима је она била узор, док су Хрвати као римокатолици гледали према Немачкој, Аустрији. Бошњаци су гледали према Турској јер су муслимани - појаснио је професор.

Чини се да је овај човек својим излагањем потпуно поделио Балканце. Док су се неки у потпуности сложили са њим, неки су га чак и напали.

"Ми нисмо исти", "Једноставно објашњење, али би ипак требало мало дубље загребати", "Генетски исти је смешна изјава. Срби и Хрвати се генетски разликују", "То су само клишеи, не разумете ви, професоре, Балкан", "Не, има генетских разлика заправо", гласили су само неки од коментара.