Извор:Фото: Амир Хамзагић/АТА имагес, Ненад Карлић, Д. Миловановић

ПРОМЕНЕ У СНП: Пејаковић и Јунг нови директори

Извор: Нпортал

20.10.2024.

18:40

АЈА Јунг, постављена је за нову директорку Балета Српског народног позоришта у Новом Саду, потврђено је за "Блиц".

Директорка Београдског фестивала игре и Националне фондације за игру, Аја Јунг је балерина која се посветила ширењу културе плеса.

Дипломирала је у класи педагога Марије Јанковић у Балетској школи „Лујо Давичо" и остварила пуну двогодишњу стипендију школе Џофри балета (Јоффреy Баллет Сцхоол) у Њујорку, САД. Радила је на програмима Балетског института Њуберт балет (Неуберт Баллет Институте) при Карнеги Холу и Бродвејског плесног центра (Броадwаy Данце Центер). Вративши се у Београд, Аја започиње самосталну плесну каријеру кроз четири целовечерње продукције: Офелија у огледалу, Ја, Медуза, Зелле и Прича о Џозефини Бејкер.

BloombergAdria.com

2003. године, Аја оснива Београдски фестивал игре чиме Београд поставља на важно место за љубитеље сценског покрета.

Она је на функцији директора Балета заменила Тонија Ранђеловића, који је у Српском народном позоришту ангажован од 1987, Вршилац дужности директора УЈ Балет је био од марта 2017, а од 1. фебруара је постављен за директора Балета.

Такође, глумац, сценариста и музичар Никола Пејаковић Коља постављен је за новог директора Драме Српског народног позоришта.

BloombergAdria.com

Коља је успешан и као музичар, и као глумац, и као сценариста а и као редитељ. Последњих година је познат као сценариста и комплетан аутор серија „Месо“, „Кости“ и "Кожа", као и „Адвокадо“. Такође од прошле године остао је без бенда "Гробовласници".

Пејаковић је на месту директора Драме заменио глумицу Соњу Дамјановић.

Подсећамо да је недавно на место в.д. управника СНП-а постављена Љубинка Гвозденовић која је на тој функцији заменила Зорана Ђерића, који је на месту в.д. управника СНП-а провео годину и по дана.

(Блиц)