Извор:Фото: Профимедиа

УМРО ЕРДОГАНОВ НЕПРИЈАТЕЉ: У Турској означен као терориста

Извор: Нпортал

21.10.2024.

17:13

ТУРСКИ исламски проповедник Фетулах Гулен (84) умро је у недељу (20. октобар) увече у болници у америчкој савезној држави Пенсилванији.

Турски министар спољних послова, Хакан Фидан, потврдио је Гуленову смрт и описао га као вођу „мрачне организације“. Турска Гуленов покрет сматра терористичком организацијом.

Оснивач покрета Хизмет

Гулен је рођен у априлу 1941. године у источној турској провинцији Ерзурум као син имама. Сматра се оснивачем покрета познатог као Гуленов покрет. Сам покрет себе назива Хизмет, што значи „пружање услуге“.

Покрет, који води образовне установе широм света, активан је и у Немачкој, где према сопственим наводима води удружења за међурелигијски дијалог, удружења за подучавање, школе и вртиће. Стручњаци покрету приписују конзервативни исламски светоназор.

Покрет је основан шездесетих, када је Гулен постепено изградио мрежу образовних институција и медијских компанија у Турској. Осамдесетих и деведесетих покрет се све више ширио, а многе присталице долазиле су на државне функције, пише Дојче веле.

Године 1998. објављени су снимци на којима је Гулен наводно позвао своје присталице да „стрпљиво“ раде на томе да „преузму контролу над државом“.

BloombergAdria.com

 

Иако су присталице оспоравале аутентичност снимка, проповедник је био приморан да 1999. године оде у САД како би избегао судски поступак у Турској због оптужби за поткопавање државе.

Од савезника до заклетог непријатеља

Гулен се некада сматрао савезником турског председника Реџепа Тајипа Ердогана, али касније је постао његов противник.

До раскола је дошло 2013. године, када су се појавиле оптужбе за корупцију против неколико званичника и министара блиских Ердогану. Сматрало се да су иза истрага стајали адвокати и полицијски службеници повезани с покретом Хизмет.

Године 2014. издат је налог за Гуленово хапшење, оптужен је за издају, а његова организација проглашена је терористичком од стране турске владе.

Ердоган оптужује покрет за покушај пуча

Године 2016. Ердоган је окривио Гулена и његове присталице за покушај државног удара у Турској. Делови турске војске покушали су да сруше владу. Покушај пуча није успео, а током једне ноћи погинуло је 265 људи, док је више од 1.400 рањено.

Гулену је 2017. године одузето турско држављанство. Још од 1999. године живео је у америчкој савезној држави Пенсилванији. Турска је више пута тражила његово изручење, што су Сједињене Државе увек одбијале.

BloombergAdria.com

 

Проповедник је увек порицао умешаност у покушај пуча. У изјави из 2016. године, као одговор на оптужбе турске владе, истакао је да је „посебно увредљиво“ бити оптужен за повезаност с неуспелим пучем, поготово јер је и сам трпео негативне последице под неколико војних удара у Турској.

Након покушаја пуча, десетине хиљада људи широм Турске који су сматрани присталицама Гулена били су отпуштени из јавне службе, прогоњени или ухапшени.

Ердоган је проповедников покрет назвао „канцерогеним“ и обећао да ће учинити све како би га „искоренио“.