Извор:Фото: Профимедиа, друштвене мреже

Преживела напад Хамаса па се убила на 22. рођендан

Извор: Нпортал

21.10.2024.

20:01

ИЗРАЕЛКА Ширел Голан, која је преживела напад Хамаса на музички фестивал Нова у близини Кибуца Рејм 7. октобра 2023. извршила је самоубиство, након годину дана борбе са посттрауматским стресним поремећајем (ПТСП), преноси Тајмс оф Израел позивајући се на саопштење породице преминуле.

Голан, која је у недељу напунила 22 године, пронађена је мртва у својој кући у близини града Нетаније на дан свог рођендана.

Након смрти девојке, њен брат Ејалах оптужио је државу Израел да није понудила Ширел неопходну помоћ да се избори са емоционалним и менталним проблемима након масакра на фестивалу.

- Да је држава водила рачуна о њој, ништа од овога се не би десило - рекао је брат преминуле.

Како је навела породица преминуле, у недељама и месецима након напада, Голан је почела да развија симптоме ПТСП-а, укључујући отуђење и повлачење у себе.

Два пута је била хоспитализована, али дијагноза ПТСП-а никада није потврђена.

ПТСП је ментални поремећај који је тешко лечити и настаје као резултат доживљавања или сведочења ужасном догађају.

BloombergAdria.com

 

Симптоми поремећаја укључују флешбекове, ноћне море, тешку анксиозност и неконтролисане мисли о прошлим догађајима.

Голан и њен дечко били су међу хиљадама посетилаца музичког фестивала Нова када су терористи Хамаса почели да убијају учеснике тог догађаја.

Млади су прво дошли до аутомобила и покушали да напусте простор где се одржавао фестивал, али су касније напустили аутомобил схвативши да неће успети да побегну. Голан и њеног дечка спасио је полицајац Ремо Салман Ел Хозајел, који их је пронашао док су се скривали испод жбуња.

Током музичког фестивала на отвореном у близини Реима на југу земље убијено је 364 људи, а неки од учесника догађаја су киднаповани и одведени у Газу.

У нападу 7. октобра 2023. убијено је више од 1.400 Израелаца, док су милитанти узели око две стотине људи за таоце.

Од почетка сукоба у Појасу Газе после напада Хамаса, израелска војска је убила више од 42.000 Палестинаца.