Извор:Фото: Јутјуб принтскрин/Associated Press, Shutterstock

НЕВИН У ЗАТВОРУ 58 ГОДИНА: Шеф полиције му се поклонио

Извор: Нпортал

22.10.2024.

08:22

ШЕФ У ЈАПАНСКОЈ полицији лично се извинио човеку који је провео 58 година у затвору због злочина који није починио. 88-годишњи Ивао Хакамада чекао је погубљење више од 50 година, пре него што је ослобођен у поновљеном суђењу прошлог месеца.

Окружни суд у Шизуоки закључио је да су полиција и тужиоци сарађивали како би измислили и подметнули доказе против бившег боксера те да су употребили насиље како би га присилили на признање. Такаyоши Тсуда, шеф полиције префектуре Шизуоке, посетио је Хакамаду у његовом дому како би му се лично извинио.

Стојећи испред господина Хакамаде, Тсуда се дубоко наклонио и рекао: "Жао нам је што смо вам узроковали неизрециву бол и терет током чак 58 година. Ужасно нам је жао."

Хакамада, који је у лошем здравственом стању, одговорио је: "Шта значи имати ауторитет... Када имате моћ, не би требало да гунђате."

Хидеко Хакамада, 91-годишња сестра која је била уз свог брата током целог правног процеса и сада живи с њим, захвалила је полицијском шефу што их је посетио. Рекла је новинарима да нема смисла жалити му се након свих ових година јер Тсуда "није био укључен у случај и посетио их је само по својој дужности".

Хакамада је осуђен на смрт 1968. године. Проглашен је кривим за убиство супруге, њихово двоје деце и свог бившег шефа. Избегао је погубљење због дуготрајног поступка жалби. Провео је у затвору 27 година када је одбијена његова прва жалба. Друга жалба, коју је 2008. поднела његова сестра, одобрена је 2014. године и наређено је поновно суђење. Хакамада је постао светски рекордер јер нико није тако дуго чекао на извршење смртне казне као он. 

Током новог суђења појавила су се питања око одеће умрљане крвљу за коју су инспектори рекли да припада њему, а пронађена је више од годину дана после његовог хапшења. Анализом је утврђено да узорци крви не припадају Хакамади, а панталоне које су тужиоци приложили као доказ биле су му премале.