Извор:Фото: Профимедиа

"ОДВЕЗЛА" ГА У СМРТ: Ко је била последња Драженова љубав?

Извор: Нпортал

23.10.2024.

09:22

НА данашњи дан легенда југословенске кошарке напунила би 60 година.

Један од најславнијих кошаркаша с простора бивше Југославије Дражен Петровић симбол је не само спортског успеха, већ и трагичне судбине која је прерано прекинула његов живот.

Рођен у Шибенику, Дражен је врло брзо показао невероватну кошаркашку вештину која га је одвела до врха спорта.

BloombergAdria.com

Његова бриљантна каријера, најпре у Европи, а потом и у НБА лиги, изградила је његов статус кошаркашке легенде. Ипак, иза блиставе каријере и славе, стоји прича о љубави, страдању и неизрецивој боли коју је његова смрт донела.

Дражен је погинуо 7. јуна 1993. године, у саобраћајној несрећи која је заувек променила животе многих.

Несрећа се догодила на аутопуту Нирнберг–Минхен, док је црвени голф којим је управљала његова тадашња девојка Клара Шаланци, при великој брзини, ударио у камион.

Дражен који је спавао на месту сувозача, није био везан и излетео је из аутомобила приликом судара, погинувши на лицу места. Имао је само 28 година и био је на врхунцу каријере, светла будућност била је пред њим; али све је нестало у трену.

BloombergAdria.com

Клара Шаланци иначе манекенка и кошаркашица, преживела је несрећу с лакшим повредама, док је трећа путница у аутомобилу, турска кошаркашица Хилал Едебал, задобила тешке повреде мозга које су јој готово у потпуности избрисале сећања и промениле живот.

У тренутку несреће, Клара је возила брзином од 160 километара на сат, а камион испред њих појавио се изненада. Према извештајима полиције, она није имала времена ни да закочи.

Драженова мајка Бисерка Петровић никада није опростила Клари за несрећу. Годинама је гајила дубоку бол и огорченост, називајући Клару "монструмом" због тога што је возила пребрзо и што након трагедије није остала у контакту с Хилал Едебал, њеном дугогодишњом пријатељицом.

BloombergAdria.com

Осећај кривице и одговорности коју је Бисерка приписивала Клари продубљивао је емоционалну празнину коју је иза себе оставила Драженова смрт.

Клара, која је о Драженовој смрти увек ћутала, повукла се из јавног живота након трагедије. Наводно је посетила његов гроб у Загребу неколико пута и неко време одржавала контакт с његовим братом, али никада није говорила о несрећи за медије.

BloombergAdria.com

После неколико година, упознала је немачког фудбалера Оливера Бирхофа, за кога се и удала 2001. године.

Ипак, ни њен "нови" живот није био лишен трагедије. Њихово прво дете родило се 2007. године, али друго је изгубила 2010, у осмом месецу трудноће. Те исте године преминуо је и њен брат, Ладислав.

(Glossy)