Извор:Фото: Танјуг/АП

ХЕЗБОЛАХ: Израелске снаге ликвидирале Сафија Ал Дина

Извор: Нпортал

23.10.2024.

20:11

ЛИБАНСКА милитантна група Хезболах потврдила је данас да су израелске снаге ликвидирале Хашима Сафија Ал Дина, наводног наследника убијеног лидера те про-иранске организације Хасана Насралаха, не наводећи када или где се то догодило.

Ово саопштење је издато дан након што је Израел саопштио да је Ал Дин убијен заједно са другим лидерима Хезболаха пре три недеље у ваздушном удару израелске ратне авијације на циљеве у јужним предграђима Бејрута, преноси портал Гулф Неwс.

"Жалимо за вођом Извршног савета Хезболаха, његовом екселенцијом, мудрим Хашимом Сафи Ал Дином", наводи се у саопштењу Хезболаха и додаје да је Ал Дин убијен у "криминалној и агресивној акцији циониста" заједно са другим борцима Хезболаха.

Дубоко религиозни Сафи Ал Дин, муслимански свештеник са породичним везама са Насралахом, сматран је за највероватнијег кандидата за највишу функцију у Хезболоаху након убиства Насралаха 27. септембра у израелском ваздушном нападу на јужна предграђа Беирута.

Након верских студија у Кому, светом граду Исламске републике Иран, Сафи Ал Дин, члан Извршног савета Хезболаха, одржавао је јаке везе са Ираном.

Сједињене Америчке Државе и Саудијска Арабија 2017. године ставиле су Ал Дина на своје листе "терориста".