Извор:Фото: Профимедиа

СУЂЕЊЕ ТАЧИЈУ Старешина ОВК: "Истина је,заробили смо Србина"

Извор: Нпортал

24.10.2024.

18:39

"МИ СМО, са своје стране, били уверени да он није учинио ништа лоше, а у ОВК нисмо ни имали органе који би утврђивали кривицу."

У наставку сведочења на хашком процесу бившим вођама ОВК, оптуженим за ратне злочине на КиМ и у Албанији, 1998-99, тадашњи високи старешина ОВК Нуредин Ибиши потврдио је да је та албанска терористичка организација, у јесен 1998. године, ухапсила и притворила српског полицајца, иако он није учинио ништа лоше Албанцима.

Ибиши је посведочио и да је ОВК у околини Подујева приводила и затварала шумаре и дрвосече које је сумњичила да су "колаборационисти" и шпијуни.

Такав поступак према осумњиченима прописао је, по јучерашњем исказу сведока, Главни штаб ОВК.

За незаконито притварање, мучење и убиства Албанаца, Срба и Рома у више од 40 притвора ОВК, оптужени су водећи чланови Главног штаба ОВК Хашим Тачи, Кадри Весељи, Реџеп Сељими и Јакуп Краснићи.

Ибиши је 1998-99 био командант "151. бригаде" ОВК и начелник штаба "оперативне зоне Лаб" код Подујева.

Он је потврдио да је ОВК у том подручју, у новембру 1998. године, привела и притворила једног, у судници неименованог, инспектора српске полиције који "није учинио ништа лоше Албанцима" и није их "дискриминисао".

"Зашто сте га онда ухапсили", питао је заступник жртава које учествују у процесу Сајмон Лоз.

"Зато што је био полицијски официр српског окупационог режима на КиМ", одговорио је Ибиши.

Из сведоковог исказа произлази да је инспектор био притворен у селу Лапаштица, где је ОВК, по оптужници злостављала "најмање 52 особе".

Заступник Лоз предочио је, потом, сведоку саопштење "директората за информисање" ОВК, објављено у албанској штампи одмах по хапшењу, у којем је инспектор оптужен да је "главни организатор пљачке" у подручју Лаба.

Тврдећи да не зна за тај "директорат", Ибиши је изјавио да је инспектор био пуштен на слободу после интервенције посматрача из САД, јер ОВК није имала истражне органе и судове.

"Ми смо, са своје стране, били уверени да он није учинио ништа лоше, а у ОВК нисмо ни имали органе који би утврђивали кривицу", рекао је сведок, понављајући да је према притвореном поступано у складу са Женевским конвенцијама.

Упитан да ли то значи да је оптужба против инспектора, коју је ОВК "пустила у јавност", била "лаж", Ибиши је одговорио: "Не могу да кажем да ли је лаж или истина, на судовима је да то утврде".

Ибиши је потврдио и да је ОВК, у августу 1998. године, заробила и притворила шумара Милована Станковића.

Станковић је, раније током суђења, описао тешко злостављање које је преживео у рукама ОВК, пошто је случајно у шуми налетео на њене припаднике.

Насупрот томе, Ибиши је данас тврдио да је Станковић заробљен зато што је напао њихове положаје.

"Значи, шумар, који је тада имао 49 година и носио само пиштољ, напао је положај четворице ваших војника наоружаних калашњиковима", сугерисао је заступник жртава Лоз.

"Да", узвратио је Ибиши, тврдећи да су његови војници исправно поступили.

Станковић је раније посведочио да су га припадници ОВК под командом Љатифа Гашија и Нуредина Ибишија 56 дана, од 2. августа до 26. септембра 1998, држали у притвору, премлаћивали и злостављали, прво у селу Баре, а потом у Бајгори.

(Курир)