Извор:Фото: Профимедиа

ТУРСКА У НАПАДУ: Бомбардовање по циљевима милитаната

Извор: Нпортал

24.10.2024.

20:29

ТУРСКА је покренула ваздушне нападе на циљеве курдских милитаната у Сирији и Ираку.

Турска је покренула ваздушне нападе по циљевима курдских милитаната у Сирији и Ираку пошто је открила да иза терористичког напада у среду, на ваздухопловну фабрику у Анкари, у којем је убијено 5 особа а више десетина рањено, стоји Курдистанска радничка странка (ПКК)

Турска национална обавјештајна служба рекла је да је гађала бројне "стратешке локације" које користи ПКК или милиција сиријских Курда повезана с милитантима, преноси Гардијан.

ПКК није одмах дао изјаву о нападу или турским зрачним нападима. Мете су укључивале војне, обавештајне, енергетске и инфраструктурне објекте и складишта муниције, наводи се у извештају. Званичник безбедносних служби рекао је да су у ударима у четвртак коришћени наоружани дронови.

Сиријске демократске снаге (СДФ) предвођене Курдима саопштиле су данас да је турски ваздушни удари убили 12 цивила на североистоку Сирије.

- Током протеклих сати... нови талас турских напада на северну и источну Сирију убио је 12 цивила, укључујући двоје деце, а ранио 25 других - наводи се у саопштењу СДФ и додаје:

- Поред насељених места, турски ратни авиони и беспилотне летелице гађали су пекаре, електране, нафтна постројења и контролне пунктове курдских снага унутрашње безбедности - додаје се у саопштењу, у којем се такође наводи турско гранатирање.

Јуче су турске ваздухопловне снаге извеле ударе на сличне циљеве у северној Сирији и северном Ираку, неколико сати након што су званичници турске владе окривили ПКК за терористички напад на седиште компаније за ваздухопловство и одбрануу близини Анкаре.

Више од 30 циљева уништено је у ваздушној офанзиви, саопштило је турско Министарство одбране.

(Гардијан)