Извор:Фото: TG1 принтскрин, Shutterstock

МИСЛИ ДА ЈЕ 4 ДЕЦЕНИЈЕ МЛАЂИ: Буђење из коме дуге 39 година

Извор: Нпортал

25.10.2024.

07:56

ЛУЋАНО Д'Адамо је жртва ужасне саобраћајне несреће и тренутно се опоравља након што се пробудио из коме у којој је био свега неколико дана током 2019. године. Међутим, након што се пробудио услед последице ударца мало је рећи да је овај несрећни човек убеђен да живи у 1980-им годинама прошлог века.

Његово последње сећање је март 1980. године, када је напустио своју кућу у Риму након чега је осетио изненадни силовити ударац, и затим је настао мрак. Из његове перспективе, пробудио се у болници свега неколико дана касније, али је остао трауматизован када је сазнао да је 2019. година и да нема никаква сећања на протекле четири деценије.

Да ствар буде гора, Лућано уопште није препознао човека од 63 године у огледалу када се погледао, као ни "остарелог странца" који му је долазио у посету. Испоставило се да је то његова жена.

Колико је он знао, она је још увек била 19-годишња вереница за коју се надао да ће се оженити као младић, али је време учинило своје, и његова љубав се трансформисала током година.

Лућано се и даље прилагођава на његову нову реалност да има сина у 30-им годинама, који је старији него што је он био када му се завршило сећање на предходни живот, а такође је импресиониран паметним телефонима и ГПС навигацијом. Све у свему овај човек који је практично бачен на нову планету, поново се упознаје са светом око себе, преноси Дејли мејл.

BloombergAdria.com

 

Пет година је прошло откако се пробудио из коме, али и даље ради са лекарима и његовом породицом како би надокнадио "изгубљено" време, гради нове односе са супругом, сином и унуцима и полако се поново интегрише у 2024. годину. Опоравак је био дуг пут за Лућана, који сада има 68 година. Тренутно ради у школи и постепено се поново упознаје са савременим обичајима и технологијом.

- Још се сећам чуђења када сам путовао аутомобилом док сам на екрану гледао мапу Рима, а глас говорио: "За 100 метара скрените десно" - рекао је за Il Messaggero недавно.

Један од најтежих ствари било је то што је одмах по буђењу 2019. затражио да позове своју мајку. Прво није знао какав је то чудан мобилни уређај добио, а потом је морао да се сусретне са шоком да му је мајка умрла давно. 

Такође му је било тешко да препозна многе посетиоце у болници, "старе пријатеље" које је познавао у годинама пре несреће. А онда је врхунац био када је ушла његова жена "странац".

- Назвала ме је Лућано, а ја сам је питао како зна како се зовем - испричао је он. Тада је, према њему, први пут угледао и свог 30-годишњег сина.

Али најболније искуство за њега је било када се погледао у огледало. Био је ужаснут када је видео старца са седом косом како му узвраћа поглед.

BloombergAdria.com

 

Међутим, живот иде даље, и лако се поново сложио са децом, али му је била потребна помоц́ да научи како да се дружи као деда, а не као младић за којег верује да је.  Данас, каже, и даље постоје изазови.

- Понекад кажем да бих волео да летим авионом, да никад то нисам радио, а жена ми каже: „О чему причаш? Били смо заједно у Паризу“. Тада јој одговарим: „Ти си била тамо, ја нисам.“

А као и сваком Италијану, фану фудбала, било је веома тешко што иако је био ватрени навијач Роме, када се пробудио из коме није имао појма ко је легендарни нападач клуба Франческо Тоти, нити титула освојених 1982-83 и 2000-01. године

BloombergAdria.com

 

Доктори и психолози сарађивали су са Лућановом женом и сином у последњих пет година како би му помогли да превазиђе празнине у сећању, уз извесни напредак. Једина сећања која су се вратила су цртеж роде, име Матео, датум, време и натпис "ПН 2300" - ознака на колевци његовог пrвог унука, рођеног 2014. године.

Лућанова последња сећања пре несреће била су да је радио као официр за копнене операције на аеродрому Фјумичино 20. марта 1980. године.

BloombergAdria.com

 

Сада живи нови живот, радећи у школи. Наишао је на неко прихватање реалности да више није млад и да не може да трчи уз степенице као некада.

У међувремену још није добио одштету за несрећу из 2019. године, нити има представу шта се тачно догодило јер је возач који га је ударио побегао и никада није пронађен.