Извор:Фото: Профимедиа

ПРИПРЕМА ЗА ЗИМУ: Трик да мушкатле цветатају и следеће лето

Извор: Нпортал

25.10.2024.

11:47

ЕВО како да сачувате ваше мушкатле током хладних дана.

Мушкатле су чест избор љубитеља цвећа, како због њиховог густог и лепог цвета, тако и због тога што су прилично издржљиве, па одолевају и хладнијим данима и красе терасе и балконе и по октобарском “зубатом сунцу”.

Међутим, немојте да вас то завара и да пустите своје лепотице да неспремне сачекају зиму. Оне цветају на темеператури већој од 15 и мањој од 30 степени, а ма како да октобарски дани делују пријатно и сунчано, ноћи су већ хладне и требало би полако да их спремите за „зимски сан“.

BloombergAdria.com

 

Ако то урадите правилно, следећу годину дочекаће спремне и ви ћете моћи опет да уживате у њиховом раскошном и бујном цвету.

Прави је тренутак да уклоните све цветове и то не само увеле, већ и свеже.

То је биљци потребно да би штедела енергију после летњег цветања. Листови ће углавном отпасти током зиме, али је најбоље да их отклоните ручно, кидањем – немојте чекати да сами отпадну. Ботаничари не препоручују да их сечете, јер ће у том случају остати само танке гране.

BloombergAdria.com

 

Пре првих мразева важно је да мушкатле потпуно скратите, тако да им висина буде до 20 центиметара, као и да их потпуно очистите уколико има листова.

То је идеално време да мушкатле сместите у просторију у којој ћете их чувати преко зиме, а у којој би температура требало да буде од осам до 10 степени.

Љубитељи цвећа увек страхују да би њихове мезимице могле да пропадну током зиме. Да бисте их од тога заштитили, потребно је да их сместите у просторију која није потпуно мрачна и која уједно није превише топла.

BloombergAdria.com

 

Прихрањивање и заливање током зиме

Мушкатле зими заливајте само повремено, што значи да јој је довољно да их водом „почастите“ једном у две недеје или чак једном у месец дана.

Ово цвеће не би требало прихрањивати до марта, јер му је потребно мировање и да преспава зиму.

Сачекајте пролеће, а онда поново орежите мушкатле, па их после две-три седмице пресадите у нову, свежу земљу  и полако повећавајте количину воде којом их заливате.

Тада тек почните и са прихраном, а ваше лепотице вам овако правилну негу узвратити бујним и раскошним цветовима у којима ћете моћи да уживате и следеће године све до октобра, преноси Крстарица.

БОНУС ВИДЕО: