Извор:Фото: Јутјуб принтскрин/RTCG - Zvanični kanal, Профимедиа

Жена из бивше Југославије биће заменица првог човека НАТО?

Извор: Танјуг

25.10.2024.

11:53

Градоначелница Подгорице и бивша министарка одбране Црне Горе Оливера Ињац налази се на листи кандидаткиња за заменицу генералног секретара НАТО-а Марка Рутеа, сазнају подгоричке "Вијести".

Извор листа рекао је да је одлазећа градоначелница Подгорице боравила у Бриселу у четвртак, где је имала разговор за нови посао, као једна од више кандидткиња из источне Европе.

Лист наводи да су међу кандидаткињама наводно и бивша председница Хрватске Колинда Грабар Китаровић и бивша министарка одбране Северне Македоније Радмила Шекеринска, бивши летонски премијер Кришјаниш Каринш, као и одлазећа естонска комесарка за енергију Кадри Симсон.

Наводно у Алијанси постоји сагласност да заменик Рутеа буде жена из источне Европе.

Искључиву надлежност за избор свог заменика има генерални секретар НАТО-а.

Руте, бивши холандски премијер, који је ступио на дужност генералног секретара НАТО-а 1. октобра уместо Јенса Столтенберга, недавно је позвао државе чланице да предложе кандидате.

BloombergAdria.com

 

Досадашњи заменик генералног секреатара Мирчеа Џоана поднео је оставку у септембру да би учествовао у председничкој кампањи у Румунији у новембру, а за в. д. заменика секретара Столтенберг је именовао немачког дипломату Бориса Ругеа.

Поједини црногорски медији пренели су у јуну писање турских портала да би бивши председник Црне Горе Мило Ђукановић могао да буде кандидат за заменика генералног секретара НАТО-а.

Црногорско министарство одбране саопштило је тада "Вијестима" да није добило ни формално, нити неформално обавештење о евентуалној кандидатури Ђукановића, нити директно од било које чланице НАТО-а, нити посредством Министарства спољних послова.

BloombergAdria.com

 

Ињац је потпредседница владајућег Покрета Европа сад, а за градоначелницу Подгорице изабрана је у априлу прошле године.

Била је министарка одбране у Влади Здравка Кривокапића од децембра 2020. до априла 2022. године.

BloombergAdria.com