Извор:Фото: Профимедиа

МНОГИ НЕ ЗНАЈУ: Како препознати који мед је прави?

Извор: Нпортал

25.10.2024.

13:29

НЕРЕТКО се у супермаркетима могу пронаћи и производи сумњивог квалитета.

Последњих година се све више у продаји може наћи „лажни мед“, односно производ који само по изгледу подсећа на „прави“, али су заправо направљени од шећера и немају никаква „лековита“ својства.

Како да препознате прави мед у продавници? Да ли постоји неки начин, неки тест који ће нам открити да је производ који купујемо природан?

На ово питање својевремено је одговорила магистар фармације Христина Лазаревић у емисији „РТС ординација“.

BloombergAdria.com

 

- Када сте у супермаркету, можете једноставно да окренете теглу меда надоле. Када то урадите, појавиће се мехур који се креће нагоре, он је показатељ да је мед заиста природан и заиста прави. Да није тако, одмах би се цела количина спустила на дно и не би било мехура који је обично крушкастог облика - каже Христина и додаје да овај тест важи за сваку врсту меда.

Важно је да људи разграниче, каже Христина и да мед није лек, већ може се користити као помоћно лековито  средство. У себи садржи доста витамина, 37 минералних материја, доста калијума, калцијума, магнезијума, цинка и доста помаже нашем организму како за развој, тако и за очување здравља, преноси Крстарица.

БОНУС ВИДЕО: