Извор:Фото: Профимедиа

Преминула најстарија Американка у 115. години живота

Извор: Нпортрал

26.10.2024.

07:47

Елизабет Френсис, најстарија Американка, преминула је у 115. години живота.

Елизабет Френсис, најстарија Американка, преминула је 22. октобра 2024. године у 115. години живота. Суперстогодишњакиња је више пута одговарала на питања новинара о тајнама дуговечности, које је радо делила. Елизабет Франсис је умрла у својој породичној кући. О њој су се бринуле њена 95-годишња ћерка Дороти Вилијамс и њена 69-годишња унука Етел Харисон.

Елизабет Френсис је 25. јула 2024. прославила свој 115. рођендан окружена неколико генерација породице. Пет година раније, придружила се редовима суперстогодишњака. Елизабет Френсис је наследила титулу најстарије живе Американке од Едит Чекарели, која је умрла 22. фебруара 2024. На крају свог живота, суперстогодишњакиња није могла да устане из кревета. Имала је и проблема са памћењем, али је ипак препознала породицу која се о њој бринула до последњих дана.

Савети суперстогодишњакиње

Елизабет Френсис и чланови њене породице нису избегавали да одговоре новинарима на питања о тајнама дуговечности. Сви су им одговарали са осмехом, указујући на једноставне ствари које омогућавају да доживите бар сто година. Ово су савети чувене Елизабет Френсис:

Топли контакти са другим људима

Елизабет Франсис је волела људе и уживала је у бризи о њима. Када је могла да се креће, често је кувала оброке за своје најмилије. Позивала је целу своју породицу у свој дом јер је волела да проводи време са њима. Према америчким Центрима за контролу и превенцију болести (ЦДЦ), друштвене везе и добри односи са другим људима могу да доведу до срећнијег и дужег живота.

Свежа домаћа јела

Елизабета Франсис је код куће имала малу башту у којој је узгајала поврће (шаргарепу, купус, бамију). Њена унука је често спомињала да је суперстогодишњакиња волела да спрема јела са њима. Није ишла у ресторане брзе хране. Њена омиљена јела укључивала су пилетину и пиринач у комбинацији са бамијом - једногодишњом биљком која се јавља углавном у земљама са тропском или суптропском климом.

Ходање и без зависности

Суперстогодишњакиња није пила алкохол нити пушила цигарете. Увек је била домаћица, присећала се њена породица. Елизабет Френсис никада није имала проблема са срцем. Такође није боловала од рака. Често је ишла у шетње.

Сврха у животу

Елизабет Франсис је била члан Баптистичке цркве од 1939. Њена унука Етел Харисон признала је у интервјуу да је њена бака увек веровала у боље сутра. Истраживања су заузврат потврдила везу између оптимистичног приступа животу и дуговечности.

Суперстогодишњакиња је 20 година радила у кафетерији локалне ТВ станице. "Увек је вредно радила, чак и када је отишла у пензију", присетила се њена унука, додајући да није много зарађивала, али да је штедела. Истраживања су показала да жене које раде губе памћење спорије. Иако сам посао може да буде стресан, он такође пружа друштвени ангажман, интелектуалну стимулацију и осећај сврхе у животу.