Извор:Фото: Shutterstock

ПРВА РЕАКЦИЈА РУСИЈЕ: Ево шта Кремљ каже о ударима на Иран

Извор: Нпортал

26.10.2024.

16:19

ИЗРАЕЛСКА војска напала је Иран протекле ноћи, а током напада, који су трајали пет сати, гађано је 20 циљева у тој земљи, јавио је Ројтерс.

Серија експлозија зачула се у околини Техерана убрзо након што је израелска војска објавила да су у току напади на војне циљеве у Ирану као знак одмазде за ирански напад на Израел који је изведен 1. октобра.

О експлозијама је јавила и иранска агенција Тасним, блиска Иранској револуционарној гарди.

Пре почетка напада, о акцији израелске војске обавештена је и Бела кућа, а власти у Техерану најављују одговор на израелски напад, преноси Танјуг.

Високи званичник америчке администрације рекао је за Ројтерс да је Израел напао војне локације у Ирану као сразмерни одговор на раније нападе Техерана, са малим ризиком да та акција за последицу има цивилне жртве.

- Ово би требало да буде крај директне размене ватре између две земље - рекао је амерички званичник, наводећи да су САД имале више директних и индиректних канала комуникације са Ираном током којих су јасно изнеле свој став.

Иран је саопштио јутрос да се његов систем противваздушне одбране успешно супротставио израелским нападима, али да је било "ограничене штете" на појединим локацијама.

Такође, у данашњем саопштењу иранско министарство спољних послова оштро је осудило напад Израела на своје војне циљеве те су истакли како имају право да се бране.

- На темељу свог инхерентног права на легитимну обрану, наведеног у чланку 51. Повеље УН-а, Исламска Република Иран сматра да има право и дужност да се брани од страних аката агресије - известили су.

BloombergAdria.com

 

Иранска новинска агенција Тасним известила је да ће Иран “искористити све физичке и духовне способности иранске нације како би заштитио своје интересе и сигурност” те да ће реакција на израелске осветничке ваздушне ударе бити "пропорицонална".

Русија позива Израел и Иран да покажу суздржаност од даљих напада како би избегли регионалну ескалацију након израелског напада на Иран.

BloombergAdria.com

 

- Позивамо све укључене стране на суздржаност, да зауставе насиље и спрече да се ови догађаји претворе у катастрофални сценаријо - рекла је портпаролка руског министарства спољних послова Марија Захарова, упозоравајући на "експлозивну ескалацију".