Извор:Фото: Профимедиа, Shutterstock

НЕКАД САВЕЗ, САД НЕПРИЈАТЕЉИ Историја сукоба Израела и Ирана

Извор: Нпортал

26.10.2024.

17:32

ИЗРАЕЛСКА војска напала је Иран протекле ноћи, а током напада, који су трајали пет сати, гађано је 20 циљева у тој земљи, јавио је Ројтерс.

Серија експлозија зачула се у околини Техерана убрзо након што је израелска војска објавила да су у току напади на војне циљеве у Ирану као знак одмазде за ирански напад на Израел који је изведен 1. октобра.

Преко 100 авиона учествовало је у нападу Израела на Иран, укључујући најсавременији Ф-35, преноси "Јерусалем пост". 

ИДФ је потврдила да је операција фокусирана стриктно на војне циљеве, избегавајући нуклеарна и нафтна постројења како би спречила ширу ескалацију сукоба. Остаје висока приправност јер Израел предвиђа потенцијалну одмазду, не само од Ирана.

Овај напад великих размера укључивао је преко 100 авиона који су путовали око 2.000 километара. Према страним извештајима, удари су били фокусирани на Техеран, при чему је ИДФ (Израелске одбрамбене снаге) навела да је сваки талас циљао искључиво војна места, ублажавајући даље ризике од сукоба.

Пре почетка напада, о акцији израелске војске обавештена је и Бела кућа, а власти у Техерану најављују одговор на израелски напад, преноси Танјуг.

BloombergAdria.com

 

Како је све почело?

Сукоб Израела и Ирана тиња деценијама, уз велики ризик да прерасте у буктињу. Он је постао један од главних извора нестабилности на Блиском истоку, а интензитет овог крвавог ривалитета зависи од низа геополитичких фактора. 

За Техеран, Израел је „мали Сотона", савезник Сједињених Америчких Држава на Блиском истоку које назива „великим Сотоном".

Скоро ниједан однос између неке две државе није толико сложен – попут оног између Израела и Ирана, пише РТС.

Јеврејско-персијски односи, данас сукоби – дословно су библијски. О њима пише и у Старом завету. Тадашња Персија, која је обухватала Иран и Ирак, разорила је Јерусалим 605. године пре Христа. Јевреји су поробљени и насилно пресељени у персијске градове. Од тада, границе већине арапских земаља повучене су произвољно и последица су колонијализма, вера је јака, а богатство, захваљујући нафти, које је доскора гарантовало мир, сад буди завист и нове прохтеве.

Иран прогнозира уништење јеврејске државе. Израел одузима право Ирану на атомско оружје. С обзиром на све то, упућени кажу у догледно време не треба очекивати побољшање односа између Израела и Ирана.

Поред тога, Израел оптужује Иран за финансирање „терористичких" група и вршење напада против његових интереса мотивисаних антисемитизмом ајатолаха. Ривалство „крвних непријатеља" оставило је за собом огроман број мртвих, често као резултат тајних акција за које ниједна влада није преузимала одговорност. Рат у Гази само је све то погоршао.

Интересантно, односи између Израела и Ирана били су прилично срдачни све до 1979. године, кад је Исламска револуција преузела власт у Техерану. Штавише, иако се противио плану за поделу Палестине која је довео до стварања државе Израел 1948. године, Иран је био друга исламска земља која ју признала, одмах после Египта.

У то време, Иран је био монархија којом су владали шахови династије Пахлави и један од главних савезника Сједињених Америчких Држава на Блиском истоку. Из тог разлога, оснивач Израела и његов први председник владе Давид Бен-Гурион желео је и успео да стекне пријатељство Ирана као начин да контрира непризнавању нове јеврејске државе међу његовим арапским суседима.

BloombergAdria.com

 

Али 1979. године, револуција Рухолаха Хомеинија свргла је шаха с власти и наметнула исламску републику која се представила као бранитељ потлачених. Једно од главних обележја идентитета нове владе било је одбацивање „империјализма" Сједињених Држава и њеног савезника Израела.

Нови режим прекинуо је све односе са Израелом, престао да признаје важност пасоша његових грађана и заузео израелску амбасаду у Техерану да би је предао Палестинској ослободилачкој организацији (ПЛО), тада предводника борбе палестинске државе против израелске владе.

Али Ваез, директор Иранског програма при Међународној кризној групи, независној невладиној организацији која жели да спречи и разреши светске сукобе, рекао је за ББЦ да „је непријатељство према Израелу било стуб новог иранског режима зато што су се многи његови лидери обучавали и учествовали у герилском ратовању заједно са Палестинцима у земљама као што је Либан, и гајили су велике симпатије према њима".

Након иранске револуције, влада Ирана је заузела критичнији став према Израелу, и настао је прокси рат пошто је Иран подржавао либанске шиите и палестинске милитанте током Либанског рата 1982. године.

BloombergAdria.com

 

Али, уз то, сматра Ваез, „нови Иран је желео да се представи као панисламска сила и оживео је палестинску борбу против Израела од које су арапске муслиманске земље биле одустале." На тај начин Хомеини је почео да присваја палестинску борбу за себе и масовне пропалестинске демонстрације уз званичну подршку власти постале су уобичајене у Техерану.

Ваез објашњава да је „у Израелу непријатељство према Ирану започело много касније, тек деведесетих, зато што се Ирак Садама Хусеина пре тога доживљавао као већа регионална претња". Чак толико да је израелска влада била један од посредника који су омогућили тајни програм звани „Иран-контра", преко кога су Сједињене Америчке Државе преусмеравале оружје у Иран да би се користило у рату који је овај водио против суседа Ирака између 1980. и 1988. године.

Али, временом је Израел почео да доживљава Иран као једну од највећих опасности по његово постојање и ривалитет између две земље прешао је са речи на дела.

BloombergAdria.com

 

Ваез истиче да, суочен и са Саудијском Арабијом, другом великом регионалном силом, и савршено свестан да је Иран персијски и шиитски у углавном сунитском и арапском исламском свету, „ирански режим је разумео да је изолован и почео да гради стратегију са циљем спречавања непријатеља да га једног дана нападну на његовој властитој територији". И стога се мрежа организација на страни Техерана размножила и почела да извршава војне акције и складу са његовим интересима.

Од њих је Хезболах из Либана, ког су Сједињене Америчке Државе и Европска унија прогласили терористичком организацијом, најистакнутији. Данас се такозвана иранска „осовина отпора" протеже на Либан, Сирију, Ирак и Јемен.

BloombergAdria.com

 

Рат у сенци

Израел није седео скрштених руку и размењивао је нападе и друге непријатељске акције са Ираном и његовим савезницима, често у трећим земљама, у којима је финансирао и подржавао оружане групе које су се бориле против проиранских снага. Борба између Ирана и Израела описује се као „рат у сенци" зато што су обе земље нападале једна другу без, у многим случајевима, признања учешћа иједне од влада.

Група Исламски џихад, блиска Ирану, 1992. године дигла је у ваздух израелску амбасаду у Буенос Аиресу, изазвавши смрт 29 људи. Недуго пре тога, убијен је лидер Хезболаха Абас Ал Мусави, у нападу који је нашироко приписан израелским обавештајним службама.

Што се Израела тиче, он је одувек био опседнут ометањем иранског нуклеарног програма како би спречио ајатолахе да се икада докопају атомског оружја. Израел не верује иранским уверавањима да његов програм има искључиво цивилну намену и нашироко је прихваћено да су израелске услуге биле те које су, у сарадњи са Сједињеним Америчким Државама, развиле компјутерски вирус Стакснет, који је нанео озбиљну штету иранским нуклеарним погонима у првој деценији 2000-тих.

Техеран је такође окривио израелску обавештајну службу за нападе на неке од главних научника задужених за његов нуклеарни програм. Најистакнутији од њих било је убиство Мохсена Фахризадеха, који се сматрао највишом научником, 2000. године. Израелска влада никад није признала учешће у смртима иранских научника.

Израел, заједно са са западним савезницима, оптужио је Иран да је у прошлости стајао иза напада дроном и ракетама на његову територију, као и да је извршио неколико сајбер-напада.

Грађански рат у Сирији, који је избио 2011. године, био је још један разлог за конфронтацију. Извори западних обавештајних служби кажу да је Иран слао новац, оружје и инструкторе како би подржао снаге председник Башара Ел Асада против побуњеника који су желели да га свргну с власти, изазвавши узбуну у Израелу, који верује да је суседна Сирија једна од главних рута преко којих Иранци шаљу оружје и опрему Хезболаху у Либану.

BloombergAdria.com

 

Према америчком обавештајном порталу Стратфор, Израел и Иран су у разним периодима изводили акције у Сирији са циљем одвраћања овог другог од покретања масовног напада.

„Рат у сенци" стигао је до мора 2021. године. Те године је Израел окривио Иран за нападе на израелске бродове у Оманском заливу. Иран је, са друге стране, оптужио Израел да је нападао његове бродове у Црвеном мору.

Напад Хамаса

После напада палестинске паравојске Хамас 7. октобра 2023. године на Израел и масивне војне офанзиве коју је покренула израелска војска у Гази као одговор на њих, аналитичари и владе широм света изразили су забринутост да би сукоб могао да изазове ланчану реакцију у региону, и отворени и директни сукоб између Иранаца и Израелаца.

Последњих месеци су се заоштрили окршаји између израелских снага и припадника паравојске наводно повезаних са Хезболахом на граници са Либаном, баш као и сукоби са палестинским демонстрантима у окупираним деловима Западне обале.

BloombergAdria.com

 

Све до ове године, и Иран и Израел су избегавали да ескалирају непријатељства у масовне битке. То се променило са Техерановим испаљивањем дронова и пројектила, писао је ББЦ

Према Ваезу, „иронија је у томе што нико у овом тренутку не жели масовни сукоб. Израел је недавно обележио прву годишњицу разорног рата против Хамаса у Гази, који је имао огроман негативни утицај на његову репутацију на међународној сцени и оставио га изолованијим него икад."

BloombergAdria.com

 

Аналитичар је упозорио да је, за разлику од Хамаса, „Иран државни актер и, стога, много моћнији". Али, истовремено, „он има бројне економске проблеме, а његова влада пролази кроз кризу међународног легитимитета", након вишемесечних протеста у многим случајевима предвођених женама незадовољним верским ограничењима.

Током ове године, иранско-израелски прокси сукоб ескалирао је у низ директних сукоба између две земље. Прво је Израел 1. априла бомбардовао комплекс иранског конзулата у Дамаску, у Сирији, убивши више високих иранских званичника. Напад на конзулат у Дамаску, у којем је страдало 13 људи, међу њима истакнути ирански виши команданти као што су генерал Револуционарне гарде Мухамед Реза Захеди и његов заменик Хади Хајриахми, повредио је Техеран. Његово Министарство спољних послова потом је обећало „кажњавање агресора", а његов амбасадор у Сирији Хусеин Акбари најавио је да ће одговор бити „одлучан".

Као одговор, Иран и његови савезници из Осовине отпора заузели су израелски брод МСЦ Ариес и покренули ударе унутар Израела 13. априла. Израел је затим извео узвратне ударе у Ирану и Сирији 19. априла.

Напади дроновима и пројектилима у априлу нису били последња салва у овој дуготрајној размени ватре. Иран је 1. октобра увече лансирао десетине пројектила према Израелу, од којих су неки пали на израелску територију.

Био је то други напад Ирана ове године, након што је у априлу испалио стотине пројектила и дронова на Израел. Израелски војни званичници рекли су тада да за сада више нема претње из Ирана, али да је причињена штета.

Израел није превише дуго чекао на одговор те је синоћ, у ноћи између 25. и 26. октобра испунио обећање и израелска авијација је напала Иран са 100 авиона чији су циљеви били фокусирани на Техеран, при чему је ИДФ навела да је сваки талас циљао искључиво војна места, ублажавајући даље ризике од сукоба.