СЛАВСКО ЖИТО ЗА СВ. ПЕТКУ: Најукусније до сада!
27.10.2024.
14:31
ДАНАС православни верници славе Преподобну мајку Параскеву или Свету Петку. Велики број верника из Београда одлази на литургију на Калемегдан да уђе у капелу и узме свету воду.
У наставку текста можете наћи рецепт како направити најукусије славско жито за ову славу.
Потребно је:
Припрема:
За почетак је потребно да се пшеница лепо очисти. Ставите на шпорет и оставите да проври. Пустите да ври пар минута па проспите воду, а жито оставите у цедиљци. Налијте хладну воду па поновите поступак. Ово поновите четири пута док вода не постане бистра. Након тога скините са шпорета па поклопите и замотајте у топлу,вунену тканину, и оставите тако неколико сати. Процедите жито али оставите 2 дл течности. Умешајте ванилин шећер, цимет и мускантни орашчић. Жито после можете декорисати орасима. Срећна слава!
(Трпеза)