Извор:Фото: Танјуг/АП

АТЕНТАТ НА ДУГОГОДИШЊЕГ ГРАДОНАЧЕЛНИКА: Убијен и полицајац

Извор: И. Станојевић/Новости

28.10.2024.

16:04

ГРАДОНАЧЕЛНИК општине Кирхберг Франц Хофер убијен је у данашњем нападу у Аустрији, због чега је полиција започела акцију великих размера.

Смртно је страдао још један човек, који је, пре пензионисања, радио као полицајац. У првим сатима по проналажењу Хоферовог тела, оправдано се сумњало да има још жртава, па је у Горњој Аустрији, покренута акција полиције великих размера, која је, нажалост, потврдила да су барем двојица била жртве помахниталог нападача, Роланда Дрекслера (56).

У Кирхбергу влада велика туга. Становници су забринути да починилац неће бити пронађен до сахране, јер тада може доћи до масовног присуства полиције и неће бити испраћаја покојника. Полиција добија много дојава од грађана.

Цивилне патроле су се, такође, "расуле" свуда у околини.

Дрекслер је још у бекству. Бежећи је, како се сумња, пуцао у најмање још две особе. Трећа и евентуална четврта жртва, према писању аустријског Кронен цајтунга, није званично потврђена.

Напад се догодио око 9.15 ујутру. Место злочина било је у заједници Алтенфелден, око 500 метара од савезног ауто-пута.

Хофер је био градоначелник Кирхберга на Дунаву 16 година. Према сазнањима Кронена, и други смртни случај је, као и  градоначелник, ловачки "колега" осумњиченог Дрекслера.

Починилац за кога се наводи да је ловац, је у бекству и сматра се веома опасним. Пошто је запуцао, нападач,  се упутио у непознатом правцу. Медији јављају да су алармиране и специјалне јединице, а на место злочина који се догодио на једној ливади, стигло је и оклопно возило Кобра.

Апел грађанима

ПОЛИЦИЈА Горње Аустрије је објавила снимак осумњиченог, Роланда Дрекслера, са молбом да се јаве сви који имају било какву информацију и уз упозорење да је наоружан. Полиција верује да осумњичени вози сребрни Фолксваген кади, са регистарским ознакама РО-231ЕЛ.

По информацијама Кронена, Хофер је наводно, јутрос, био на путу за Фрауншлаг. Прошао је поред куће осумњиченог и тада је можда дошло до сукоба. Градоначелник је очигледно покушао да побегне преко ливаде.

Позадина злочина је вероватно дугогодишњи спор између ловаца. Убијени је био члан једног ловачког друштва, а верује се и да се једна од упуцаних особа такође бавила ловом. Наводно се радило о дугогодишњим свађама. Сада је све ескалирало.

Челник савезне државе Горње Аустрије, Томас Штелцер, из редова аустријске Народне странке (ОВП), изјавио је саучешће породицама убијених.

- Ова невероватна дела шокирају нашу земљу. У овим тешким часовима, све наше мисли и наше најдубље саосећање су са породицама и свим рођацима - рекао је Штелцер.