ТОПЕ СЕ У УСТИМА: Традиционални рецепт за ванилице
30.10.2024.
14:39
ВАНИЛИЦЕ су старински колач који је када су славе у питању неизоставан.
Спрема се по традиционалном рецепту наших бака, односно са машћу без које не би могле да се топе у устима.
Потребно је:
Начин припреме:
Потребно је да маст пенасто умутите миксером, потом додајте јаје, жуманце, шећер и сок једног лимуна. Након тога, додајте брашно и умесите тесто за ванилице. По радној површини поспите брашно, па тесто развуците на жељену дебљину. Традиционално је да их вадите округлим модлама, али можете и у облику цветића или неки други облик. Затим их поређајте у подмазан плех. Пеците их на 180 степени док не добију препознатљиву боју. Два колачића спојите домаћим пекмезом од кајсија. Уваљајте их у шећер у праху и поређајте на послужавник. Уживајте у овом меденом колачу!
(Трпеза)