ОПРЕЗ: Ево колико дуго су кувана јаја безбедна за јело
14.11.2024.
11:40
КУВАНА јаја је добро конзумирати бар неколико пута у току недеље, међутим, многи се питају колико дуго могу да стоје и колико су безбедна за јело.
Према America Egg Boardu, најбоље је тврдо кувана јаја држати у фрижидеру. Ако су још у љусци, употребљива су наредних седам дана. Огуљена јаја треба појести исти дан. Замрзавање тврдо куваних јаја у љусци или без ње, се никако не препоручује.
Министарство пољопривреде САД саветује да кувана јаја, као нити једну другу неконзервирану храну, било кувану или не, не треба остављати на температурама између 4 и 60 степени дуже од два сата.
То је зато што је то температурни распон у којем опасне бактерије најбрже расту. А ако температура прелази 32 степена, а ви, на пример, спремате роштиљ, лако кварљиву храну треба бацити након само једног сата.
Како препознати покварено тврдо кувано јаје?
Покварена тврдо кувана јаја обично јако миришу на сумпор, који се и описује као мирис покварених јаја. Ако и нисте сигурни да ли је јаје стајало предуго, једноставно га баците. Није вредно ризика по здравље, пише bastabalkana.com.
БОНУС ВИДЕО: