Кило бурека кошта као кило јунетине, пита постала луксуз
17.11.2024.
09:41
НЕБУ под облаке отишле су и цене у ћевабџиницама, па велика порција ћевапа иде и преко 10 марака. Још су скупљи бургери, које у појединим ресторанима продају за невероватне 22 марке по комаду.
Цене хране у Српској константно су у порасту, а драстично су поскупели и производи у бурегџиницама, ћевабџиницама и ресторанима.
Тако је, на појединим местима у Бањалуци, килограм бурека испод сача достигао цену од чак 18 конвертибилних марака. С друге стране, сирница и кромпируша се продају по 14 марака за килограм.
Оно што још више изненађује муштерије, јесте цена мотаног бурека од сецканог меса, чији комад од 300 грама кошта чак осам марака. „Обични“ бурек иде од 4,5 до шест марака, док килограм фаширане јунетине кошта око 20.
Небу под облаке отишле су и цене у ћевабџиницама, па велика порција ћевапа иде и преко 10 марака. Још су скупљи бургери, које у појединим ресторанима продају за невероватне 22 марке по комаду.
Овр цене потврђују да су поменути производи луксуз за многе грађане који, с обзиром на своја примања, могу само да сањају пите испод сача или бургере и ћевапе на местима са мало звучнијим именом.
Наравно, ове врсте хране могу се наћи и по нижим ценама, али су, и у тој варијанти, за многе прескупе.
– Животни стандард већине је такав да је пита у пекари за многе прескупа. То не би требало да буде никакав луксуз, а јесте. Килограм бурека дошао, малтене, као килограм свеже јунетине?! То је ван сваке памети. И како, онда, неко ко има плату од 1.000 марака или тек нешто више од тога, може да се части питама или ћевапима – пита се Вид К, грађевинац из Бањалуке.
(Курир.рс)