АРАНЂЕЛОВДАН КОД ЂОКОВИЋА: Дијанин рецепт за славки колач
21.11.2024.
08:39
ДИЈАНА Ђоковић важи за добру домаћицу, а у том смислу посебно се истиче за Аранђеловдан, крсну славу породице. Правила се знају – од јутарњих часова трпезу краси славски колач, ту су и икона Светог архангела Михаила, жито, вино...
Сви у породици веома су привржени традицији, држе се обичаја, Новака често виђамо у цркви поводом великих хришћанских празника, а Дијана Ђоковић сваког новембра носи титулу "шефа кухиње" и задужена је за трпезу и славски колач.
Родитељи славног тенисера инсистирају на традиционалним специјалитетима, квалитетном месу, неким старинским јелима са Косова, а погача се увек меси по провереном рецепту.
Потребно је:
1 кг меког брашна (тип 400)
1 коцка свежег квасца (40 г) или 1 кесица сувог квасца
500 мл топлог млека
100 мл топле воде
100 мл уља (или 80 г отопљеног путера за богатији укус)
2 кашике шећера
1 кашичица соли
3 јаја (2 за тесто, 1 за премазивање)
За украсе:
Мањи комад теста (одвојити на почетку)
Мак, сусам или орашасти плодови (по жељи за декорацију)
Припрема:
У шољу топле воде ставите шећер и квасац. Добро промешајте и оставите на топлом месту да се квасац активира (10-15 минута). Требало би да се запени.
У великој посуди просејте брашно. Додајте со, активирани квасац, млеко, уље и јаја. Замесите глатко и еластично тесто. Ако се лепи, додајте још мало брашна, али водите рачуна да тесто остане мекано.
Тесто обликујте у лопту, прекријте кухињском крпом или фолијом и оставите на топлом месту да нарасте (око сат времена, док се не удвостручи).
Кад тесто нарасте, одвојите мали део за украсе (крст, плетенице, розете...).
Главни део теста премесите, обликујте у лопту и ставите у подмазан или округли плех обложен папиром за печење.
Одвојени део теста искористите за прављење украса: крст (централни симбол колача), плетенице за ивице, розете или гроздове за додатну декорацију. Можете додати и детаље попут класја или птица.
Умутите једно јаје са кашиком млека и нежно премажите целу површину колача, укључујући украсе. Детаље, ако желите, можете посути маком или сусамом.
Рерну загрејте на 180°Ц. Ставите колач и пеците око 40-50 минута, док не добије златно-смеђу боју. Ако почне да тамни превише брзо, прекријте га алу-фолијом.
Колач је готов када чачкалица изађе сува након убода у средину.
(Жена Блиц)