Извор:Фото: Илустрација

ПРВИ СРПСКИ ФИЛМ НА "НЕТФЛИКСУ": Историјска прича о рату

Извор: Нпортал

22.12.2021.

18:23

ДУГОМЕТРАЖНИ документарни филм "Дуго путовање у рат" редитеља Милоша Шкундрића наћи ће се на филмској платформи Netflix од априла наредне године. Тиме ће постати први српски филм на овом најгледанијем стриминг сервису.

Последњих година може се приметити права експлозија популарности српске кинематографије у свету, а осим остварених српских глумаца који су се појављивали у остварењима Нетфлиxа, сада ће се ту наћи и први наш филм у априлу наредне године.

Домаћи дугометражни документарни филм „Дуго путовање у рат“ редитеља Милоша Шкундрића посвећен је првом светском оружаном страдању, а своју светску премијеру доживеће 22. априла 2022. године и имаће прилике да га одгледа најмногољуднија платформа филмофила широм земаљске кугле.

Уколико се вратимо много година уназад, приметићемо да је југословенска кинематографија, нарочито када је снимање о ратним филмовима у питању, била водећа у свету. Тада је најјача филмска машинерија данашњице Холивуд „копирао“ наша филмска оставарења. Сетићемо се филмова попут: „Битка на Неретви“, „Сутјеска“, „Валтер брани Сарајево“… https://www.youtube.com/watch?v=tET2W03IEZk

Овим потезом, може се рећи да се српски филм вратио на велика врата, у нади да ће ово бити само почетак приказивањима наших филмова у свету.

У филму „Дуго путовање у рат“ говори управо о узроцима настанка Првог светског рата. Детаљно се прича о томе како су Аустроугарска и Немачка припремале ратни сукоб деценијама и годинама пре Сарајевског атентата, а у филму говоре најугледнији светски историчари.

Овај документарац води гледаоце по дворовима и кабинетима председника влада, кроз закулисне политичке и војне игре, истовремено анализирајући шири контекст и доносећи мале, животне детаље ситуација у којима се одлучивало о судбини Европе.

(rebelgrade)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".