Извор:Фото: Д. Дозет, Ж. Кнежевић, Јутјуб принтскрин/Recepti.com

ПРАВИ ХИЛАНДАРСКИ РЕЦЕПТ: Пуњене паприке на старински начин

Извор: Нпортал

06.12.2024.

11:07

ПУЊЕНЕ паприке биле да су посне или мрсне, омиљене су у нашем народу исто као сарма.

Хиландарска храна и рецепти иза себе имају богату традицију. Верујемо да ће паприке на хиландарски начин и после посних дана постати омиљено јело на вашем столу. 

Потребни састојци за посне пуњене паприке:

  • 6 сувих црвених паприка
  • 3 празилука или једна средња главица црног лука
  • 100 г крупно млевених ораха
  • 100 г пасуља тетовца
  • 1 шољица (за црну кафу) пиринча
  • мешавина сувог биљног зачина
  • црвена млевена паприка,
  • со, бибер

Начин припреме: 

Прво је потребно да се ситно исецка лук и да се пропржи са мало уља, па после додати празилук. После тога додати орахе и пржити све још два до три минута. Затим додати опран пиринач и пасирани кувани пасуљ.

Пржите још минут, додајте суви зачин и остале зачине по укусу (бибер и со). Оставити да се крчка још мало. У међувремену потребно је оставити суве паприке да одстоје у топлој води како би се лакше пуниле. После тога их пунити, али не до краја. 

BloombergAdria.com

 

Напуњене паприке поређати у шерпу, долити мало воде и крчкати на тихој ватри док пиринач не буде скуван.

По потреби доливати још воде.

Након тога, запећи у рерни загрејаној на 200  степени па пред крај печења прелити уљем претходно пропрженим са црвеном млевеном паприком.