ПРАВИ ХИЛАНДАРСКИ РЕЦЕПТ: Пуњене паприке на старински начин
06.12.2024.
11:07
ПУЊЕНЕ паприке биле да су посне или мрсне, омиљене су у нашем народу исто као сарма.
Хиландарска храна и рецепти иза себе имају богату традицију. Верујемо да ће паприке на хиландарски начин и после посних дана постати омиљено јело на вашем столу.
Потребни састојци за посне пуњене паприке:
- 6 сувих црвених паприка
- 3 празилука или једна средња главица црног лука
- 100 г крупно млевених ораха
- 100 г пасуља тетовца
- 1 шољица (за црну кафу) пиринча
- мешавина сувог биљног зачина
- црвена млевена паприка,
- со, бибер
Начин припреме:
Прво је потребно да се ситно исецка лук и да се пропржи са мало уља, па после додати празилук. После тога додати орахе и пржити све још два до три минута. Затим додати опран пиринач и пасирани кувани пасуљ.
Пржите још минут, додајте суви зачин и остале зачине по укусу (бибер и со). Оставити да се крчка још мало. У међувремену потребно је оставити суве паприке да одстоје у топлој води како би се лакше пуниле. После тога их пунити, али не до краја.
Напуњене паприке поређати у шерпу, долити мало воде и крчкати на тихој ватри док пиринач не буде скуван.
По потреби доливати још воде.
Након тога, запећи у рерни загрејаној на 200 степени па пред крај печења прелити уљем претходно пропрженим са црвеном млевеном паприком.