Савети како да Божићна пшеница буде густа и бујна
15.12.2024.
18:39
БОЖИЋНА пшеница је један од најлепших украса празничне трпезе и симболизује срећну и плодну годину која долази
Обичај садње ове пшенице везује се уз православне традиције, где се верује да она доноси срећу, здравље и благостање у дом. Пшеница се сади 17. децембра, на дан Свете Варваре, или 19. децембра, на Светог Николу. Уз неколико савета, пшеница ће бити бујна и зелена све до Божића, запамтите да је потребно неколико кључних корака да испратите.
Прво, семе треба намочити у млакој води и оставити преко ноћи, а затим осушити на папирном убрусу. Затим се ставља слој вате у посуду, преко којег се сади пшеница, претходно прекривена танким слојем земље. Пшеницу треба умерено заливати, ставити на топло и светло место те свакодневно заливати, пазећи да се не претера с водом.
Да би пшеница нарасла до Божића, важно је избегавати неколико честих грешака. Прво, намакање семена није обавезно, али може побољшати раст ако сте раније имали проблема с успехом. Такође, важно је да семе не буде мокро приликом садње. Правилно заливање је кључно – најбоље је користити бочицу са распршивачем и избегавати прекомерно заливање. На крају, пшеницу треба држати на месту с довољно индиректне светлости, далеко од прехладних или претоплих услова, као што су радијатори или клима уређаји.
(Ало)