Неизоставан специјалитет на славској трпези Зорице Брунцлик
19.12.2024.
12:53
Данас православни верници славе Светог Николу, те и многе јавне личности овај дан прослављају у својим домовима.
Док чекамо са нестрпљењем да видимо како ће изгледати славске трпезе наших јавних личности, које у великом броју славе овај свети дан, просетићемо се славске трпезе певачице Зорице Брунцлик и Мирољуба Аранђеловића Кемиша.
Зорица Брунцлик и Мирољуб Аранђеловић Кемиш су у свом дому угостили чланове своје многобројне породице, међу којима се нашла њихова ћерка Злата, а затим и троје деце из Мирољубовог претходног брака са унуцима.
Они су традиционално обележили све обичаје, па смо тако на столу могли да видимо, погачу, свећу и икона свеца, али и главни специјалитет.
Наиме, ћерка Злата објавила је фотографију бранцина у соли, који је главни специјалитет славске трпезе.
Рецепт за бранцин у соли
Састојци:
- 2 кг крупне морске соли
- 1,5 кг бранцина
- лимун и поморанџа
- мало першуновог листа или рузмарина
- 2 чена белог лука
- 50 мл течности од конзервираних леблебија
Припрема:
Рибу добро осушите крпом или убрусом, па је мало изнутра посолите. Исеците поморанџу и лимун на колутове и напуните рибу воћем, белим луком, першуновим листом или рузмарином. Умутите течност из конзервираних леблебија и додајте со.
Припремљену смесу сипајте у плех за печење и положите бранцина. Прекријте и утапкајте с остатком смесе од соли. Риба мора да буде потпуно прекривена и такву је пеците у рерни на 180 до 200 степени око 60 минута. Уз помоћ металног предмета разбијте оклоп, уклоните со, залијте маслиновим уљем и послужите са кромпиром и блитвом.
(Хелло)