Чаша ВИНА на дан је здрава, али постоји једна ЗАЧКОЉИЦА
19.12.2024.
13:54
Професор Еструк открио је да конзумирање између пола и једне пуне чаше вина на дан смањује ризик од срчаних болести.
Чаша вина на дан може преполовити ризик од срчаног удара, па понекад деловати чак и боље од лекова, тврди студија. Но ипак постоји једна зачкољица.
Стручњаци са Универзитета у Барселони открили су да особе које пију мале до умерене количине вина имају мањи ризик од развоја озбиљних срчаних проблема од оних који уопште не пију. Но самоконтрола је кључна, а здравствене предности нестају кад пијете више од једне чаше на дан.
Тестирали су учинке чаше вина на дан на 1.232 испитаника током пет година који су у склопу испитивања јели и здраву медитеранску храну. Показало се да су развили значајно мањи ризик од кардиоваскуларних обољења, те од срчаног или можданог удара.
Тестовима су утврђивали које су количине вина испитаници тачно попили, како би студија била што прецизнија. Професор Рамон Еструк открио је да конзумирање између пола и једне пуне чаше вина на дан у просеку смањује ризик од срчаних болести за 50 посто у поређењу са особама које уопште не пију.
Повремено конзумирање вина, мање од једне чаше недељно, смањује ризик за око 38 посто, показала је иста студија. Но код особа које су пиле више од једне чаше на дан није развијена никаква заштита.
''Открили смо много већи заштитни учинак вина од онога који је примећен у другим студијама. Смањење ризика од 50 посто веће је него што се може постићи неким лековима, попут статина. Недавне студије показују да се заштитни учинци конзумирања вина уочавају почевши од 35. до 40. године живота. Такође је важно напоменути да умерено конзумирање за жене увек треба бити упола мања од оне код мушкараца, а вино треба пити уз јело'', написао је проф. Еструк у часопису Еуропеан Хеарт Јоурнал.
Истраживања показују да је грожђе, од којег се производи вино, пуно антиоксиданса који могу бити добри за срце и крвне судове. Због тога се црно вино обично сматра најздравијим алкохолним пићем.
Но из НХС- а кажу како нико не би смео да пије више од шест чаша вина недељно. Професор Навед Сатар са Универзитета у Глазгову није био укључен у ову студију, али каже како ''знамо да су многи људи који не пију смањили или потпуно престали да пију алкохол због болести."
''Студија сугерише да ниска до умерена конзумација вина може смањити ризик од кардиоваскуларних болести, али није паметно пити више. Потпуно је јасно и научно доказано како је претерана конзумација алкохола штетна за здравље срца'', каже Трејсу Паркер, из Бритисх Хеарт Фоундатиона.