ВАДИТЕ ЛИ КЕСИЦУ'? Ево како се правилно спрема чај
20.12.2024.
08:16
Чај има бројне предности по здравље, а приликом припреме најбоље је да пратите упутство са кутије за чај у којем се детаљно наводи начин припреме чаја и колико дуго је потребно држати кесицу у води како би се добио јединствен укус
Када је у питању припрема чаја, неки кажу да је довољно држати кесицу у води 5 минута, док је неки држе дупло дуже.
Оно што је истина, што дуже је држите у води, то ће укус бити јачи.
Међутим, да ли ћете је оставити или уклонити зависи од ваших преференција.
Чај има бројне предности по здравље, а приликом припреме најбоље је да пратите упутство са кутије за чај у којем се детаљно наводи начин припреме чаја и колико дуго је потребно држати кесицу у води како би се добио јединствен укус.
Остављање кесице чаја може довести до стварања претерано горког укуса, а то је нешто што сте можда желели да избегнете. То свакако треба да имате на уму пре него што одлучите да ли ћете оставити или изавиди кесицу.
Предности чаја
Људи су вековима конзумирали чај, не само због укуса, већ и због тога што је веома здрав. Постоје разне врсте чаја, а сваки од њих има јединствене предности и благодати.
Према истраживању из 2016. године главна компонентна зеленог чаја показала је противупално деловање које може да побољшати квалитет живота пацијента који има упалне процесе у телу. Познато је да се у чају налазе високи нивои антиоксиданаса који се боре са штетом коју могу изазвати слободни радикали.
Студија из 2015. показала је да зелени чај садржи биљне полифеноле који имају значајна антиоксидативна својства. Ови полифеноли могу да помогну у лечењу хроничних здравствених стања.
Да бисте максимално искористили благодати чаја, избегавајте да га пијете са шећером.
Како да направите чај
Припрема добре шољице чаја почиње одабиром висококвалитетног чаја. Свежина листова чаја може утицати на његов укус након кувања. Сачувајте свежину чувајући листове у херметички затвореној посуди у фиржидеру.
Лишће чаја убаците у цедиљку за чај и убаците је у шољицу, а ако користите чај у кесици, онда само кесицу убаците у шољицу. Прокувајте шољу воде и прелијте преко лишћа, односно преко кесице од чаја.
Причекајте три до пет минута, у зависности од врсте чаја. Након тога можете извадити кесицу од чаја пре него што почнете да га пијете.
Закључак
Препорука је да кесицу чаја извадите након 5 до 10 минута, иначе је врло вероватно да ће се укус чаја покварити, односно постати горак.
(Еспресо)