Guverner Polis je u četvrtak preinačio zatvorsku kaznu Agileri-Mederosu, koji je radio kao vozač kamiona u vreme kobne nesreće, nazivajući dugu kaznu za fatalnu nesreću na putu "nepravednom".

- Osuđeni ste na 110 godina zatvora, što je zapravo više od doživotne kazne, zbog tragičnog, ali nenamernog čina - napisao je Polis u pismu.

- Iako niste nevini, vaša kazna je nesrazmerna u poređenju sa mnogim drugim zatvorenicima u našem sistemu krivičnog pravosuđa koji su počinili namerne, nasilne ili nasilne zločine.

Oštra presuda Agileri-Mederosu, koja je izrečena 13. decembra izazvala je kritike među milionima ljudi - uključujući porotnika koji ga je proglasio krivim i Kim Kardašijan koja je oštro kritikovala presudu.

Foto: Jutjub printskrin

 

 

Kardašijan se u četvrtak oglasila na Tviteru nakon što je saznala za vesti o pomilovanju Agilere i Mederosa, pošto se ranije zalagala u njegovo ime. Ona je zahvalila guverneru Polisu što je 26-godišnjaku dao nadoknadu za fatalnu saobraćajnu nesreću u kojoj su četiri osobe poginule ranije ove godine.

U međuvremenu, peticija na change.org imala je 4,5 miliona potpisa od četvrtka uveče, u korist preinačenja kazne na odsluženo vreme. Glas javnosti podstakao je prvog sudskog okružnog tužioca Aleksisa Kinga, čija je kancelarija vodila slučaj, da zatraži da sudija ponovo razmotri kaznu Agileri-Mederosu.

Sudija prvog sudskog okružnog suda Brus DŽons na kraju je odobrio zahtev dok je zakazao ročište za izricanje kazne za 13. januar, iako je malo verovatno da će se to saslušanje održati sada nakon ovonedeljne promene.

Ali nisu svi bili za smanjenje kazne.

Valeri Robertson Jang, koja je bila jedna od preživelih u smrtonosnoj nesreći 2019. godine, ne veruje da bi sudija okružnog suda trebalo da umanji kaznu Agileri-Mederosu.

- Odabrao je da udari u saobraćaj - rekla je ona za CNN.

Podsetimo, Agilera-Mederos bio je optužen za brojna dela, uključujući i pokušaj ubistva. Pre izricanja presude molio je sudiju da bude popustljiv prema njemu, a onda je briznuo u plač.

- Bila je to strašna nesreća. Preuzimam odgovornost, ali to je bila nesreća. Nikad u životu nisam nikoga ozledio niti sam to nameravao. Isus to zna, on poznaje moje srce. Ja nisam kriminalac, a ni ubica. Učinio sam sve što sam mogao... I sebe sam ugrozio kako ne bih naštetio drugima - kroz suze je govorio Agilera-Mederos.

On je tvrdio da je pokušao da izbegne prometni autoput i naglasio da nije pobegao sa mesta nesreće.

- Izvinio bih se svima, žao mi je zbog poginulih i povređenih. Ni sam ne znam koliko sam se puta upitao zašto oni, a ne ja - završio je svoje izlaganje Agilera-Mederos, ali sudija nije imao milosti.

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".