Ova divna poslastica neodoljivo podseća na minijaturne princes krofne. Vrlo jednostavno se prave, ali je potrebno mnogo ljubavi i strpljenja.
Služite uz kafu.
Potrebno je:
- 250 ml vode
- 100 g maslaca
- 150 g brašna
- 4 jajeta
- prstohvat soli
Za krem:
- 500 ml mleka
- 100 g šećera
- 40 g brašna
- 4 jajeta
- 1 pakovanje vanilin šećera
- 50 g maslaca
Za čokoladnu glazuru:
Pročitajte još
- 100 g tamne čokolade
- 50 g slatke pavlake
Priprema:
Rernu zagrejte na 200 stepeni. Zagrejte vodu i maslac dok se maslac ne otopi. Nakon što proključa, skinite sa vatre, pa dodajte brašno i so, i mešajte, dok se ne stvori glatka smesa. Vratite na tihu vatru i mešajte. Pustite da se prohladi, pa dodajte jedno po jedno jaje, dobro mešajući nakon svakog dodavanja. Uz pomoć poslastičarske kese na pleh obložen pek papirom istiskujte male kuglice testa. Pecite 20 do 25 minuta, u rerni zagrejanoj na 200 stepeni.Zagrejte mleko, a zasebno pomešajte šećer, jaja, brašno i vanilin šećer. Foto: Printskrin/Jutjub/Profiteroles
Foto: Printskrin/Jutjub/Profiteroles
Kad mleko proključa, lagano ga dodajte u smesu jaja, uz neprestano mešanje. Sve stavite u lonac i kuvajte na tihoj vatri, uz neprestano mešanje dok se ne zgusne. Onda sklonite sa vatre, pa umešajte maslac. Promešajte dobro, pa pustite da se prohladi. Otopite čokoladu sa slatkom pavlakom da dobijete glazuru. Napunite prohlađene profiterole kremom, pa ih prelijte čokoladnom glazurom.
(Trpeza)