Pre svega, obavezno uvek birajte onaj paradajz koji je na dnu uvučen ili ravan. Nikako onaj koji je šiljat i koji ima „čašicu“. Ovo ne važi za posebne sorte kao što je „volujsko srce“. U takvim slučajevima je to sasvim u redu.

Takođe, birajte plodove koji nisu isti. Štaviše, poželjno je da imaju neki feler, brazdu ili nešto tog tipa, jer to znači da je paradajz prirodan.

Foto: Shutterstock

 

Dobar paradajz možete prepoznati i po mirisu, vrlo često ima jak miris zemlje. Koliko je zreo, znaćete kada ga dodirnete, previše tvrda opna ukazuje na to da nije zreo.

Paradajz koji je dobar za jelo ima nabore, malo je kvrgav, asimetričan i različitih dimenzija. Plodovi nikako ne mogu biti isti i izgledati kao da su sišli sa fabričke trake. Znak da je sveže ubran paradajz su listovi koji stoje uz peteljku žućkasto – braonkaste boje.

(Krstarica)

BONUS VIDEO: