Sudopera prepuna tanjira, čaša i escajga postaje pravo leglo bakterija, a posledice su mnogo ozbiljnije nego što mislite.
Naučna istraživanja pokazuju da odlaganje pranja sudova stvara idealne uslove za razmnožavanje mikroorganizama. Vlažno okruženje, ostaci hrane i prljavština omogućavaju bakterijama poput salmonela da se zadrže na tanjirima, čašama i escajgu satima, pa čak i danima.
Prema anketi kompanije OnePoll, sudovi najčešće stoje neoprani jedan do dva dana. Mnogi mladi ljudi odlažu ovu obavezu zbog nedostatka vremena, a neretko jedu pored tih prljavih sudova - ne shvatajući koliko bakterija time unose u organizam.
FOTO: GROK veštačka inteligencija tviter
Mikroorganizmi koji se razmnožavaju na neopranoj površini mogu izazvati trovanje hranom, stomačne tegobe i druge infekcije. Rizik je još veći kada je u pitanju posuđe na kojem su ostaci mlečnih proizvoda, jaja ili sirovog mesa.
Usvajanje nekoliko jednostavnih navika može vam pomoći da zaštitite svoje zdravlje:
Pročitajte još
- Perite sudove odmah nakon obroka ili najkasnije u roku od 12 sati
- Koristite toplu vodu i antibakterijski sapun
- Redovno menjajte sunđer i ne ostavljajte ga vlažnog u sudoperi
- Ako koristite mašinu za sudove - ispraznite je čim završi
Redovno pranje sudova nije samo pitanje higijene, već osnova zaštite zdravlja. Čista sudopera znači čist prostor, a to je korak ka sigurnijem i zdravijem životu.
(Alo)
BONUS VIDEO: