Juneći gulaš pripada grupi omiljenih na balkanskim prostorima. Da bi gulaš uspeo, potrebno je biti pravi majstor u spremanju i pratiti neke veoma bitne trikove.
Sastojci:
- 800 g junećeg mesa
- 800 g crnog luka
- 1 čen belog luka
- malo slanine
- malo ulja
- 100 ml pasiranog paradajza
- 3 kockice crne čokolade
- voda
- kašika i po slatke začinske paprike
- so i biber
- 1 kašičica suvog začina
Priprema
Za gulaš, uvek stavite luka koliko i mesa. Prvo iseckajte sitno crni luk, zatim u šerpu dodajte malo ulja, a kada se zagreje, sipajte luk da se dinsta na srednjoj temperaturi. Zatim, sitno isecite beli luk i stavite da se prži zajedno sa crnim lukom. Za bolji ukus, slaninu isecite na kockice, ali ne celo parče koje ste pripremili, već malo sačuvajte sa strane.
Pročitajte još
Juneće meso, takođe, isecite na krupne kocke. Slaninu i juneće meso dodati zaprišci, nakon nekih 10ak minuta kada se luk ispržio. Sve promešajte i ostavite da se dinsta na laganoj vatri oko 15-20 minuta. Poklopite šerpu, ali ne skroz.
Zatim, dodajte slatku začinsku papriku, promešajte i dodajte soli, bibera, suvih začina i crnu čokoladu. Onda nalijte vodom koliko da se prekrije meso i ostavite od sat ipo do 3 sata da se krčka na laganoj vatri. Videćete kada budete probali koliko je potrebno kuvati ga. Po potrebi, dodajte vode tokom kuvanja. Kada prođe vreme kuvanja, dodajte pasirani paradajz i soli, po ukusu, ako smatrate da je potrebno. Ostavite da se kuva jo 20ak minuta.
Foto: Profimedia
(Trpeza)