Za sada nije doneta konačna odluka ali, kako javlja Si-En-En, predsednik DŽo Bajden je sa svojim najvišim vojnim zvaničnicima tokom brifinga u Kemp Dejvidu u subotu razgovarao o opcijama za povećanje nivoa američkih trupa na Baltiku i u istočnoj Evropi, rekao je neimenovani visoki zvaničnik.

Razmatranje slanja trupa dolazi nakon što su SAD više puta upozorile da se Rusija sprema na invaziju. Stejt Department je u nedelju naložio da se deo diplomatskog osoblja sa porodicama povuče iz ambasade u Kijevu.

Bajden razmatra slanje trupa u istočnu Evropu kako bi "primirio saveznike" i kako pokazao drugoj strani da nema igranja. Jedna opcija koju Bajdenova administracija razmatra je premeštanje između 1.000 i 5.000 vojnika, kako bi ojačali istočnoevropske i baltičke saveznike, tako da su oni na raspolaganju da pomognu da se američki građani izvuku, ako je potrebno, rekao je visoki zvaničnik odbrane.

Podsetimo, NATO saveznici stavili su danas svoju vojsku u stanje pripravnosti i poslaće dodatne brodove i borbene avione u svoje baze na istoku Evrope.

Danska šalje fregatu na Baltičko more i spremna je da pošalje četiri aviona tipa F16 u Litvaniju, kao podršku NATO misiji u regionu. Španija će poslati brodove koji će se priključiti pomorskim snagama NATO i razmatra slanje aviona-lovaca u Bugarsku. Francuska je izrazila svoju spremnost da pošalje trupe u Rumuniju koje su pod komandom NATO.

Takođe, Holandija šalje dva aviona tipa F35 u Bugarsku od aprila, kako bi pomogli aktivnostima NATO u regionu i staviće brod i kopnene jedinice u stanje pripravnosti.

(Novosti)

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".