Pri odabiru imena za decu, roditelji se vode različitim stvarima — neko preferira ime koje je u tom trenutku popularno, neko bi radije dao mališanu retko ime.

Foto: Profimedia

 

Među bitnim stavkama je i samo značenje imena. Značenje je u prošlosti bilo veoma važno pri odabiru imena za decu, ali ne uvek iz lepih razloga.

Tako su ranije bila popularna "tužna imena", odnosno ona koja ukazuju da su roditelji nesrećni zbog rođenja deteta, da nisu zadovoljni polom, da ne žele više dece... Ovo su neka od njih:

Najdan ili Najda

Slovensko ime nastalo od reči "najdena", što je značilo da je dete pronađeno. Porodice su u prošlosti ostavljale decu na raskrsnicama da bi se oslobodile prokletstava i bolesti, a oni koji bi ih pronašli i usvojili obično su im davali ovo ime.

Dostana, Stadija, Stanka, Stanija, Stanica...

Ova ženska imena ranije su se davala devojčicama za koje su se roditelji nadali da je poslednje ženske dete u porodici.

Nenad

Vrlo popularno muško ime, koje se i danas često čuje, nastalo je odričnim oblikom gladola "nadati se", što znači da je dete rođeno iako mu se roditelji nisu nadali.

Prodan ili Prodana

Ovo ime se davalo dečaku ili devojčici koje je rođeno nakon smrti starijeg deteta i na neki način je bilo njegova zamena.

Tugomir ili Tugomirka

Ovo je slovensko ime nastalo spajanjem misaonih imenica "tuga" i "mir" i tumači se kao čežnja roditelja za mirom.

Gorčin ili Gorčilo

Davalo se deci da bi bila "gorka", kako bi ih zaobišli zli duhovi.

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".