-Datum registracije leka je 3. februar 2022. godine. Trgovinski naziv je ‘Esperavir’, a međunarodni naziv je „Molnupiravir“, navodi se u dokumentu.

Lek se proizvodi u kapsulama od 200 i 400 miligrama.

Kako je Sputnjiku rekao predsednik saveta direktora kompanije „Promomed“ Petar Beli „Esperavir“ omogućava smanjenje rizika od pogoršanja stanja i hospitalizacije.

-Preparati napravljeni na osnovu istog molekula koriste se i u Americi, Japanu i Evropi. Naši građani moraju da imaju najsavremeniju terapiju i to što je pre moguće, naveo je Beli.

On je pojasnio da lek sprečava mutaciju virusa korona tako što „deluje na drugi deo ovog enzima (RdRP)“.

Kako su naveli u pres službi kompanije „Promomed“, klinička ispitivanja su dokazala prednost leka „Esperavir“ u odnosu na standardna lečenja pacijenata. On ubrzava proces oporavka, smanjuje rizik od komplikacija i pogoršanja stanja.

-Već nakon petog dana terapije je primećeno da je kod više od 80 odsto pacijenata virus nestao, a više od 40 odsto pacijenata, uključujući i pacijente sa visokim rizikom od komplikovanog toka bolesti, su u potpunosti ozdravili, saopštili su u kompaniji.

Podvlači se u izjavi da preparat odgovara svim kategorijama građana.

-Esperavir ili ‘Molnupiravir’ je tek došao u zemlju, ali lekovi zasnovani na ovom molekulu su dobro proučeni. Postoji oko deset kliničkih studija sprovedenih u različitim zemljama, uključujući i kompaniju ‘Promomed’ u Rusiji, rekao je glavni pulmolog Ministarstva zdravlja Rusije Sergej Avdejev.

Naglašava se da će lekari prvi put imati mogućnost da biraju lek za terapiju – „Favipiravir“ ili „Molnupiravir“. Oba molekula deluju na virus i na različite načine suzbijaju njegovu replikaciju.

(Novosti)

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".