Mini telefoni, koji su veličine upaljača, često su pronalaženi kod zatvorenika. Oni su rasprostranjeni na tržištu, mogu se naći na brojnim sajtovima za prodaju tehnike, domaćim i stranim, pa čak i na oglasima. Pored toga su i jeftini, njihove cene se kreću između 10 i 30 dolara, pa su samim tim laki za nabavljanje.

Aparat marke "L8 star" jedan je od takvih. Reč je o najmanjem telefonu koji se može naći na tržištu, čija je debljina jedan centimetar, dužina 7,2, a širina 2,3. Cena mu je oko 20 dolara, odnosno nešto više od 2.000 dinara.

Foto: Jujtub/printskrin

 

 

U njegovim specifikacijama na veb prodavnicama se navodi se da je potpuno funkcionalan za povezivanje i komunikaciju, odnosno da se preko njega mogu upućivati i primati pozivi i SMS poruke. Radi na svim mrežama i dual sim je, odnosno ima mogućnost korišćenja dve kartice istovremeno.

Ima imenik i alarm, beleži listu poziva. Baterija mu traje dva dana, puni se preko USB kabla, koji može da se poveže i na televizor, a oni su zatvoru dozvoljeni.

Ima čak i slot za memorijsku karticu, na kojoj može biti muzika i na kojoj se mogu beležiti audio zapisi.

Kao posebna specifikacija izdvaja "medžik vojs", odnosno mogućnost izmene glasa.

Takav telefon su stražari pronašli u aprilu prošle godine u ćeliji Marka Miljkovića, desne ruke Veljka Belivuka optuženog za organizovani kriminal. On ga je, kako se tada navodilo, krio u improvizovanim tegovima napravljenim od plastičnih flaša napunjenih peskom.

I to nije prvi put, i ranije su stražari pronalazili u zavorima na našim prostorima mobilne telefone kod zatvorenika. Tako je jedan pronađen prethodnih godina u ćeliji Slobodana Kašćelana, navodnog vođe kavačkog klana. A u spuškom zatvoru su u junu prošle godinestražari na prepad u toku noći upali u 17 ćelija u kojima su pripadnici zloglasnih crnogorskih klanova kavačkog i škaljarskom i tamo otkrili nedozvoljene predmete, među kojima su bili i mobilni telefoni.

Tada se pisalo da je kod navodnog kavčanina Vidoja Stanišića pronađen telefon sa kog se gotovo svake večeri uživo uključivao na društvenoj mreži Instagram.

(Blic)

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".