Dan zaljubljenih je praznik koji slavi ljubav, a predstavlja priliku da parovi podele zajedničke trenutke, izjave ljubavi, ali i razmenu poklona.

Praznik se do druge polovine 20. veka obeležavao skromno, a danas je poprimio odlike konzumerističke kulture te je većinom sveden na kupovinu poklona.

Foto: Profimedia

 

Postoje brojne teorije koje govore o samom nastanaku praznika, a najrasprostranjenija je legenda o biskupu Valentinu koji je ubijen 269. godine zbog tajnog venčavanja parova uprkos carskoj zabrani.

Među hrišćanima se počeo poštovati kao svetac u 4. veku, ali tek je u 15. veku povezan sa praznikom zaljubljenih.

Dok neki veruju da se Dan zaljubljenih slavi sredinom februara u znak sećanja na godišnjicu Valentinove smrti, drugi tvrde da je katolička crkva možda odlučila praznik Svetog Valentina postaviti usred februara u nastojanju da se hristijanizuje paganska proslava Luperkalije.

Foto: Profimedia

 

Luperkalija je bio praznik plodnosti posvećen Faunu, rimskom bogu poljoprivrede, kao i rimskim osnivačima Romulu i Remu.

Simbol Valentinova je i starorimski bog ljubavi Kupid, koji se često prikazuje kako drži luk i strelu jer se veruje da se onaj koga on pogodi svojom čarobnom strelicom odmah zaljubi.

LJubavne čestitke, pokloni i romantična druženja

Engleski pesnik DŽefri Čoser bio je prvi koji je zabeležio Dan Svetog Valentina kao dan romantične proslave u svojoj pesmi “Dogovor ptica” iz 1375. godine.

Najstarija poznata čestitka koja još uvek postoji bila je pesma koju je 1415. napisao Karlo, vojvoda od Orleana, svojoj supruzi dok je bio zatvoren u Londonskoj kuli nakon bitke.

Čestitke za Dan zaljubljenih bile su popularne još i ranije, iako su se pisane poruke počele pojavljivati ​​tek nakon 1400. godine.

Foto: Profimedia

 

Sredinom 18. veka bilo je uobičajeno da prijatelji i ljubavnici svih društvenih klasa razmenjuju male znake naklonosti ili rukom pisane beleške što je tradicija koja se zadržala i danas.

Danas se svake godine pošalje 145 miliona čestitki za Dan zaljubljenih, što ga čini drugim najvećim praznikom slanja čestitki u godini nakon Božića.

Uz nezaobilazne čestitke obeležava se i kupovinom različitih poklona ili romantičnim druženjima, a način proslave može se razlikovati u zavisnosti od podneblja.

U Italiji se za Dan zaljubljenih partnerima kupuje čokolada, Danci pišu ljubavne pesmice, a Britanci na ovaj dan najčešće daruju decu.

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".