Datum rođenja/smrti: 15.9.1961.- 23.9.2008. 

Mesto rođenja: Čačak

Pamtićemo je po mnogim filmovima i televizijskim ostvarenjima: Debitovala je još kao srednjoškolka u filmu Zdravka Randića "Leptirov oblak". Prelomni događaj za njenu karijeru je  učestvovanje u filmu "Živeti kao sav normalan svet". Nezaboravne su njene uloge u filmovima: "Balkanski špijun", "Šećerna vodica", "Majstor i Šampita", "Una", "Mi nismo anđeli". Pamtićemo je i po ulozi Darinke iz serije "Vratiće se rode", a film u kojem je ostvarila poslenju ulogu je "Zabranjena ljubav."

Detinjstvo

- U mojim odnosima sa ocem i majkom nije bilo laži, nije bilo onog, u našim porodicama veoma izrazitog naglašavanja pola, postojalo je prijateljstvo, poštovanje ličnosti. Moj odnos sa dečacima je bio oslobođen neravnopravnosti. Imala sam ličnu slobodu, a sve moje potrebe i htenja mogla sam da ostvarim. Jednostavno bilo je to detinjstvo bez trauma, licemerja, zabrana i ograničenja. Od dečaka sam dobijala više svesnosti i informacija o sebi, postojali su pored mene ravnopravni i jednaki kao dragoceni podsticaj da upoznam sebe i da otkrijem svoje zadatke. (Arhiv Borbe, Politika, 15. 8. 1982.)

Foto: Arhiv Borbe

 

Gluma

Glumom je počela da se bavi u amaterskim trupama, a debitovala je na filmu „Leptirov oblak“ 1977. godine. Na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, diplomirala je 1982. godine u klasi profesora Minje Dedića, zajedno sa Svetislavom Goncićem, Branimirom Brstinom, Žarkom Lauševićem, Zoranom Cvijanovićem i drugima. 

- Ja sam Sonja Savić i trudim se da budem glumica - pokušava najkraće sebe da objasni mlada, plavokosa, vižljasta devojka. A može mnogo više da se kaže za ovu skromnu 23-godišnju devojku koja je oduševila publiku u filmovima 'Živeti kao sav normalan svet', 'Nešto između', 'Davitelj protiv davitelja', 'Balkanski špijun' i sada u 'Šećernoj vodici.' (Arhiv Borbe, Nada, 14. 12. 1984.)

- Glumački poziv ne sme da proguta čoveka, njegovu sveukupnu ličnost. Osećala sam potrebu za igrom ali igrom u kojoj učestvuju glumci koji isto misle i na isti način glume. U pozorište, u kome se pristaje na kompromise i oveštale šeme ni po koju cenu ne želim da odem. Ne može se ostvariti lik koji ne nosi tvoj sadržaj, a na sceni ili na filmu ne mogu postojati dijalozi koji ne proizilaze iz stvarnosti. Može se i mora glumkiti jedino ono što se proživelo i doživelo. (Arhiv Borbe, Politika, 15. 8. 1982.)

Foto: Arhiv Novosti

"O meni kruže priče"

"Munjevit uspon ka filmskom platnu doneo je mladoj beogradskoj glumici hrpu nagrada i priznanja: ona se, međutim, nimalo nije izmenila, mada priznaje da je sve to došlo iznenada sa malo sreće, u toku samo jedne godine..." (Arhiv Borbe, 31. 12. 1984.)

- Maštala sam da se pojavim na filmu još negde kada sam imala osam godina, i to je razumljivo. Pa nema devojčice tog uzrasta koja "ne vidi sebe" na filmskom platnu, koja ne želi da nekada, kada poraste, ne postane glumica.

- Ja živim tako kako živim, srećna sam što radim posao koji volim, što sam među ljudima koje volim - verujem i oni mene, što imam neke svoje životne stavove i principe od kojih ne odstupam čak ni po cenu veliki žrtava. Ja sam jednostavno takva kakva želim da budem...

Glumice koje su je nadahnule su: Marlen Ditrih, Me Vest, Žana  Moro, Merilin Monro i Ingrid Bergman.

- One su me fascinirale i zbog drugih stvari. Naučile su me ono što su me i u školi učili, a to je zanat, a to znači raščlaniti priče,  shvatiti priču do kraja, znati ponašati se i kretati pred kamerama. (Arhiv Borbe, 31. 12. 1984.) 

Foto: Arhiv Borbe

 

"Devojka sa bombom u sebi"

- Najsrećnija sam kada ja, Sonja, priznam Sonji glumici 'sve što si uradila ima šanse da dobije smisao'. Velika je stvar savladati zanat. A gluma mi je omogućila da se oslobodim, da ne mislim preko drugih, da me ne opterećuje šta drugi misle. (Arhiv Borbe, Nada, 14. 12. 1984.)

"U drugoj godini gimnazije položila je prijemni ispit na Pozorišnoj akademiji, u 20. godini dobila 'Caricu Teodoru', a dve godine kasnije i 'Zlatnu arenu'. Kažu da se takav glumački talenat , kakav ima Sonja Savić, u nas odavno nije pojavio."

- Bila sam srećna kada sam pronašla ljude koji su jednako nesrećni kao ja, govorila je glumica Sonja Savić

- Ja sam životni dekadent, jer stvarnost i ja nemamo dodirnih tačaka. Danas je nacizam u modi, što znači da moraš da si nasmejan, zdrav, obučen i napumpan silikonima, dok ja jedem parče hleba razdeljeno na četiri dela.

Šta je za Sonju značila gluma

- U prvom redu izvesno vrednovanje ljudi oko mene. Italijanski teoretičar Renato Pođoli rekao je da je umetnost, pa i gluma, blagoslovena u svojoj slobodi i prokleta u svom otuđenju. I meni se čini da je gluma jedina putanja na kojoj glumca čekaju mnogobrojna iznenađenja, dobra ili loša. Na tom putu emocija mi gradimo svoja obličja, a da bismo dosegli  do najviše tačke moramo da pređemo mnogo. (Arhiv Borbe, Večernje Novosti,  19. 8. 1984.)

Sonja i muzika

Omiljena Sonjina pesma bila je Igi Pop - Putnik.

-Una je meni najdraži film od svih koje sam do sada radila i moj najprofesionalniji posao. Mislim da će taj film meni, u mom životu, značiti da ja mogu da počnem da putujem, ha, ha (oduševljeno). Kao Igi Pop!

Foto: Arhiv Borbe

 

Pojavljivala se u spotu "Kad mi kažeš paša (Beograđanka)" Plavog orkestra", pevala je sa navodno perspektivnim muzičarem Srđanom Julom da na sceni i uz plej-bek otelotvori glavnu ličnost njegove pesme "Koketa". Sonja se pojavljuje i u spotu Miroslava Ilića i dospela je na omot njegovog albuma kao fatalna devojka iz grada. Gile iz Električnog orgazma joj je posvetio pesmu "Debela devojka", u filmu "Crna Marija" za numeru "Mesec je plovio" glas joj pozajmljuje Bebi Dol.

Sonja je bila bliska sa članovima grupe EKV. Naročito sa Ivicom Vdovićem Vdom.

Sonja Savić snimila film o Šarlu akrobati

- Film je priča o jednom kulturnom blagu koje je ostalo od umetnosti  80-ih, nedonirano od države, i kako je nastalo. Posvećeno je Ivici Vdoviću Vdu, koji je na neki način kreator i Milana  Mladenovića i Dušana Kojića Koje. (Arhiv Borbe, Blic, 18. 1. 2008.)

-Bila sam najveselija osoba na svetu, a sada se osećam nepotrebnom, u gradu kojem sam sve dala. - izjavila je svojevremeno Sonja za "Večernje Novosti".

Foto: Arhiv Borbe

 

"Moj diler, moje sutra"

"Pored one o ludilu, još jedna priča koja prati Sonju je droga. Ne beži ona od nje. Ne beži ni od činjenice da je svašta u životu probala. Ne beži ni od toga da kaže da je hašišu pridavala 'značaj'. (Arhiv Borbe, Večernje Novosti 30. 3. 2005.)

"Iako se njeno ime često vezivalo za drogu, glumica Sonja Savić je filmsku karijeru odradila čistog razuma i tela."

-Ali, kada bih rekla: pustite me da budem haj na marihani, ne bi mi dozvolili!

-Jedino kanabis može da me pomeri u neke više sfere i da me otvori za slavljeničko osećanje ovog bednog i jadnog sveta., govorila je Sonja. (Arhiv Borbe, Kurir, 25. 9. 2008.) 

- U stvari, ne verujem u poroke, jer sve što izađe iz čoveka potpuno je u redu, ali u zavisnosti kako to drugi čovek pročita. A u onom drugom smislu, moji poroci su jelo i malodušnost.

A onda su novinama počeli da izlaze naslovi: " Sonju ubio heroin", "Heroin i morfijum ubili Sonju!", "Odlazak buntovnice", "Odlazak u tišini".

Poslednja želja

-Znaš šta je rekla jedna glumica: "Ovo je suviše duboko za mene". Moja poslednja želja je... da u šesnaestoj bolje prođem kada krenem iz početka. (Arhiv Borbe)

Poslednjih godina života okruženje u kojem je živela, urbana ikona nazivala je "Balkan Aušvic". A kada je reč o ulozi koju ne bi ponovila kako je izjavila bila bi to: "Uloga Sonje Savić. To bi mnoge usrećilo."

-Beket je napisao Godoa u 47. godini, u potpunoj besparici, što znači- za mene još ima nade, svojevremneno je izjavila Sonja Savić. 

Foto: Arhiv Borbe

 

Preminula je u 47. godini, sama, u svom stanu.

"Uzrok smrti glumice Sonje Savić (47) koja je preminula prošlog utorka je prevelika doza heroina, pokazala je obdukcija koju je obavio Institut za sudsku medicinu u Beogradu."

"Umrla je mlada, ali je iza nje ostao filmski opus za respekt i mnoga ostvarenja se pamte upravo po njenim ulogama." (Arhiv Borbe, Pres, 7. 10. 2008.)

Sonja je preminula 23. septembra 2008. Po njenoj želji sahranjena je na groblju Donja Gorevnica.

BONUS GALERIJA: Retko viđene fotografije Sonje Savić

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".