U redovnom nedeljnom izveštaju o pandemiji SZO objavljenom kasno sinoć navodi se da je prošle nedelje širom sveta prijavljeno nešto više od 16 miliona novih infekcija korona virusom i oko 75.000 smrtnih slučajeva, preneo je AP.

Zapadni Pacifik je bio jedini region koji je prijavio porast broja novoinficiranih od oko 19 odsto u protekloj nedelji, a jugoistočna Azija je prijavila pad od oko 37 odsto, što je najveći potvrđeni pad broja novoobolelih u svetu.

Broj smrtnih slucajeva porastao je za 38 odsto na Bliskom istoku i za oko 33 odsto u zapadnom Pacifiku, a najveći broj novih slučajeva kovida-19 zabeležen je u Rusiji.

U Rusiji i u drugim zemljama istočne Evrope broj novozaraženih se tokom poslednjih nedelje udvostručio pod uticajem širenja talasa izuzetno zarazne omokron varijante korona virusa.

SZO je saopštila da broj zaraženih drugim varijantama korona virusa, alfa, beta i delta sojevima, nastavlja da opada na globalnom nivou jer ih potiskuje omikron varijanta.

Među više od 400.000 uzoraka korona virusa unetih prošle nedelje u najveću svetsku bazu podataka o virusima, više od 98 odsto čini omikron soj.

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".